Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Chinese havenplaatsen rond 1800.

titelChinese havenplaatsen rond 1800. 
inventarisnummerP1711 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makeranoniem, China 
scheepsnaamCanton[China] 
omschrijvingEen in een omslag van geborduurde zijde gebonden album, bevattende twaalf op rijstpapier geschilderde voorstellingen met onderschriften in het Engels: 1. Gezicht op Kanton van de rivier af. Afgebeeld zijn de Amerikaanse, Engelse en Deense factorijen. Aan de oever en op de rivier vele Chinese vaartuigen. 2. De baai en de rede van Whampoa. 3. De Bocca Tigris met forten, een geankerde koopvaarder en Chinese vaartuigen. 4. De stad en de rede van Macao. Van het fort waait de Portugese vlag. 5. De stad en de rede van Hong Kong. 6. Gezicht op Honam, tegenover de factorijen te Canton; op de rivier verscheidene Chinese vaartuigen. 7. Golden Island, bij Nanking. Op het eiland een hoge toren, Chinese jonken op de voorgrond. 8. Stadsgezicht met tempel, marktplein en vijver te Shanghai. 9. Riviergezicht met brug en tempels te Ningpo. 10. Riviergezicht in de stad Ningpo (ten zuiden van Shanghai) met vele jonken e.a. vaartuigen. 11. Chusan; op de voorgrond een vruchtbaar landschap, op het middenplan, tussen een begroeid eiland en de vaste wal, de rede met schepen. 12. Gezicht op de ommuurde en door forten verdedigde stad en rede van Amoy met zeil- en stoomschepen.
Voorstelling 7 is vrijwel identiek als prent XXXIX opgenomen in de uitgave van George Leonard Staunton, "An authentic account of an embassy from the King of Great Britain to the Emperor of China [...]" (London, G. Nicol, 1797). Deze prent is getiteld "View of the Tuhin-Shan or Golden Island in the Yang-Tse-Kiang or Great River of China", vervaardigd naar een tekening van William Alexander en uitgegeven door G. Nicol in 1796. Het enige verschil tussen de prent in het boek en de aquarel in het album is het ontbreken van het schip rechtsvoor op de aquarel. Geen enkele andere prent en kaart in het boek is (als aquarel) in het album aanwezig.
De (vertaalde) beschrijving van de genoemde prent en dus ook van de aquarel luidt als volgt: Een zicht op de Chin-San of Gouden Eiland, in de Yang-Tse-Kiang of Grote Rivier van China. Dit eiland, gelegen in het midden van de Kiang waar de breedte bijna drie mijl bedraagt, is het eigendom van de Keizer. Het heeft huizen van plezier en tuinen, en een groot klooster met priesters, door wie het eiland vrijwel geheel wordt bevolkt. Een grote variatie schepen, zowel in vorm als grootte, beweegt zich continu over de rivier. Het schip linksvoor is een accuraat portret van een Chinees oorlogsschip. 
afmetingenhoogte 25.7 cm 
breedte 35.2 cm 
dikte 1.5 cm 
hoogte 25.7 cm 
breedte 70.8 cm 
hoogte 25.3 cm 
breedte 34.7 cm 
 
startdatum1796 
einddatum1849 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.