Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


's Lands fregat de 'IJssel' in de storm van 27 december 1814

titel's Lands fregat de 'IJssel' in de storm van 27 december 1814 
inventarisnummerP1661 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerHooft, Hendrik Petrus Nicolaas 't 
scheepsnaamIJssel[scheepsnaam] 
omschrijvingHet schip heeft stormfok, groot stormstagzeil en aap bijstaan; van de beide eerstgenoemde zeilen echter alleen de resten. Bram- en bovenbramraas zijn neergenomen. Op 22 december 1814 omstreeks 14.00 uur vertrok een eskader van de rede van Texel op weg naar de Middelandse Zee om daar piraten te bestrijden. Al snel kwamen de schepen op de Noordzee in de problemen, waarbij Fregat 'IJssel' alle masten verloor. Met moeite bereikte men Plymouth waar het zes maanden in dok lag. Al gauw daarna werd het schip afgekeurd. Chirurgijn Johannes Matheus Daum was arts op de 'IJssel' en heeft een soort live verslag gemaakt van het bijna drama op zee. 
afmetingenhoogte 27.7 cm 
breedte 34.5 cm 
 
startdatum1815 
einddatum1815 

Commentaar van bezoekers

Pieter Jan Klapwijk, applicatiebeheerder Maritiem Museum Rotterdam | 2013-01-14 | 09:11:42@ Erik Oudemans: Vriendelijk dank voor uw toelichtende tekst, die (inclusief de gecorrigeerde datum) in de objectbeschrijving zal worden verwerkt.
erik oudemans | 2013-01-12 | 17:13:07correctie: vertrek eskader 22 december 1814 en niet 24 december.
erik oudemans | 2012-12-22 | 16:39:36Op 24 december 1814 omstreeks 14.00 uur vertrok een eskader van de rede van Texel op weg naar de Middelandse Zee om daar piraten te bestrijden. Al snel kwamen de schepen op de Noordzee in de problemen, waarbij Fregat "de IJssel" alle masten verloor. Met moeite bereikte men Plymouth waar het zes maanden in dok lag. Al gauw daarna werd het schip afgekeurd. Chirurgijn Johannes Matheus Daum was arts op "de IJssel" en heeft een soort live verslag gemaakt van het bijna drama op zee. De met pen geschreven tekst bestaat uit 4 blokjes. Een particulier heeft twee aquarelletjes in zijn bezit en hebben een historische waarde. Ook de naam Nauta staat vermeld in de tekst, hij trouwde met een Nauta in Harlingen. Ik vermoed dat het geheel uit 4 aquarelletjes heeft bestaan, nl vertrek van de rede van Texel, de toenemende wind op zee, het schip in nood met afgebroken masten en noodzeilen, de aankomst in Plymouth. De eerste twee zijn in particulier bezit.
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.