Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Het koopvaardijfregat 'Baron van der Capellen' voor anker liggend op de Maas te Rotterdam

titelHet koopvaardijfregat 'Baron van der Capellen' voor anker liggend op de Maas te Rotterdam 
inventarisnummerP1101 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerSpin, Jacob 
scheepsnaamBaron van der Capellen[scheepsnaam] 
omschrijvingScheepsportret van de 'Baron van der Capellen'. Het schip heeft de zeilen opgegeid. Het schip heeft een zwarte romp, onder water gekoperd, met een witte band waarin geschilderde stukpoorten. Daarboven steken de trompen van twaalf stukken door de zij. Het schegbeeld is een vrouwfiguur met opgeheven arm en hand, waarin zij een lauwerkrans draagt. Van de voortop van het schip waait de vlag van de stad Batavia (tweemaal rood-wit-blauw met krans en zwaard), van de grote top waait een blauwe wimpel met Holland hoekje. Van de bezaantop waait de Rotterdamse collegevlag R81, van de gaffel de Nederlandse vlag. Op de achtergrond ziet men links de Boompjes met aan de kade liggende koopvaardijschepen, het gebouw op 's Lands werf en de scheepshellingen op het latere Noordereiland. Rechts ligt Katendrecht. Op de voorgrond vaart links een witte sloep waarvan de "kajuit" gedrapeerd is met de Hollandse vlag. In de sloep roeien zes matrozen en zitten twee passagiers. Rechts op het middenplan een paviljoentjalk met staand gaffeltuig, zeilende bij de wind.
Volgens Lloyd's Register (1826) werd de 'Baron van der Capellen' in 1815 in Batavia gebouwd. In de Almanak voor Koophandel en Zeevaart wordt het schip voor het eerst genoemd in 1827, varend onder kapitein J.H. Peter (Amsterdams college Zeemanshoop nr. 198). Kapitein Peter voer tevens voor het Rotterdamse college onder nummer R81 (tot 1835). Op basis van deze gegevens kan worden geconcludeerd dat het schilderij waarschijnlijk het schip voorstelt in 1827, onder kapitein Peter. In 1829 vaart het fregat voor rederij Westerman & Co. met kapitein J.H. Giese (Zeemanshoop nr. 261). Rederij Westerman de Nijs & Co. uit Amsterdam is de eigenaar van 1830 tot 1834, een periode waarin het schip gevoerd wordt door kapitein J.H. Tholen (Zeemanshoop nr. 288). Na 1834 verdwijnt het schip uit de registers. 
afmetingenhoogte 65.0 cm 
breedte 80.5 cm 
hoogte 75.0 cm 
breedte 91.0 cm 
dikte 8.5 cm 
 
startdatum1827 
einddatum1828 

Commentaar van bezoekers

W.B.Westermann | 2010-10-27 | 16:16:331. Zie o.a. meer info over dit schip Bram Oosterwijk's boek over Jacob Spin 'De wind in de zeilen' uit 2004. 2. De bibliotheek van het MMR viste in 2010 een krantenbericht op (dat ik niet bij me heb), dat de BvdC (pas)in 1845 was vergaan op de rotskust van een klein eilandje ten Z) van Celebes, afkomstig uit Ambon; alle opvarenden levend aan wal. 3. T.z.t. hoop ik meer over dit schip en zijn eigenaren te melden!
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.