Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Speeljacht

titelSpeeljacht 
inventarisnummerP1061 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerVelde (de Oude), Willem van de 
omschrijvingEen speeljacht uit de zeventiende eeuw, gezien van twee verschillende kanten. Links ziet men het speeljacht van achter op de spiegel, rechts hetzelfde schip van stuurboordzijde. Het linkerjacht zeilt aan de wind, het rechter voor de wind. Van het rechterjacht is zichtbaar dat het voor en achter is ingedekt. De voorsteven is sterk vallend en het heeft sterk naar achteren toe oplopende boorden, terwijl de spiegel boven de hekbalk open is. Uiterst links achter een driemastschip, tussen de schepen op de achtergrond een Hoornse kaag en een fluit. Geheel rechts een onduidelijke kustlijn, wellicht te situeren bij Muiden, met het Muiderslot geheel rechts.
De spiegel op het links afgebeelde schip toont in het midden boven een leeuw, geflankeerd door een vrouw (links) en een man (rechts) en omgeven door bloemmotieven. Aan de onderzijde van de spiegel zijn zeepaarden of eenhoorns te zien. Aan dek van dit schip zijn zeker vier mensen te zien (een vrouw en drie mannen, aan de kleding te oordelen), rijkelijk gekleed.
Het speeljacht rechts toont een fraai en rijk gedecoreerde binnenzijde van de spiegel. Hierop zijn eenhoorns afgebeeld, geflankeerd door mensen. Er lijkt ook een kasteel op de spiegel te zijn afgebeeld. Het schip is ook langs de boorden rijk gedecoreerd met scheepssier. In het schip zijn acht mensen aanwezig, waaronder een vrouw. De meest linker, een man, heft het glas. De man geheel rechts staat op dek en kijkt de toeschouwer aan.
Speeljachten als deze kwamen na circa 1655 niet of nauwelijks meer voor. 
afmetingenhoogte 59.8 cm 
breedte 83.5 cm 
hoogte 81.0 cm 
breedte 104.0 cm 
dikte 5.5 cm 
 
startdatum1650 
einddatum1650 

Commentaar van bezoekers

Pieter Jan Klapwijk, applicatiebeheerder Maritiem Museum Rotterdam | 2014-05-15 | 03:35:37@Daynicia Ferreira: ik stuur uw vraag ter beantwoording door naar een van onze conservatoren
Daynicia Ferreira | 2014-05-14 | 06:41:36Met wat is het schilderij gemaakt? En tot welke kunststroming behoort het? (Het Speeljacht schilderij) Waar heeft de naam eigenlijk betrekking op?
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.