Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Slag bij Shimonoseki in september 1864

titelSlag bij Shimonoseki in september 1864 
inventarisnummerF84602 
collectieFotocollectie    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerWirgman, Charles;  Beato, Felice 
scheepsnaamTa-Kiang[scheepsnaam]Amsterdam[scheepsnaam]Straat van ShimonosekiShimonoseki, Slag bij 
omschrijvingFoto van een aquarel. Het geeft een aantal schepen van het internationaal eskader weer tijdens de Slag bij Shimonoseki, september 1864. In de Straat van Shimonoseki liggen vijf schepen centraal: van links naar rechts een Frans schip (de 'Tancrède' of de 'Sémiramis'), het Amerikaanse (schroefstoom)schip 'Ta-kiang', mogelijk een Brits schip, het Nederlandse raderstoomschip 'Amsterdam', en helemaal rechts een tweedekker. Op de achtergrond zijn diverse andere schepen te zien.
In Japan heerste verdeeldheid over de openstelling van Japan, dat zich eeuwen lang had afgesloten van invloeden van buitenaf. In september 1864 namen vier Nederlandse schepen, waaronder de 'Medusa' en de 'Amsterdam', met succes deel aan de internationale missie die als doel had de blokkade van de zeestraat op te heffen.
Een van de bemanningsleden aan boord van de 'Medusa' was Hermanus de Jongh (1843-1923), adelborst eerste klas. Hij maakte op dit schip de Slag bij Shimonoseki (1863-1864) mee. De Jongh verliet in 1869 de marine en ging werken als cargadoor bij Van Ommeren waar hij vanaf 1871 ook firmant was. Tevens bekleedde hij in de laatste twintig jaar van zijn leven het ambt van consul van Japan in Rotterdam (en vanaf 1922 consul-generaal). 
afmetingenhoogte 21.6 cm 
breedte 34.6 cm 
 
startdatum1864-09 
einddatum1867 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.