Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Afbeelding van een gedenkpenning en erepenning.

titelAfbeelding van een gedenkpenning en erepenning. 
inventarisnummerCDJ219D 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerBuys, I.;  Meer, N. van de Junior 
omschrijving1° afbeelding van de gedenkpenning door de Staten-Generaal geschonken aan Zoutman en andere vlagofficieren, ter gelegenheid van de slag bij Doggersbank. Aan de voorzijde het wapen van de Staten Generaal met randschrift: Parvae crescunt concordia. Aan de achterzijde het wapen van Willem V met de wapens der 7 Provinciën met randschrift: Discordia marcimae dilabunter.
2° Afbeelding van de erepenning door de Nederlander geschonken aan de zeeofficieren die de slag bij Doggersbank meemaakten.
Aan de voorzijde: de overwinning met lauwerkrans op, staande op een scheepssnebbe met opschrift: Doggersbank. In de rechterhand een lauwerkrans, in de linker een palmtak. opschrift: Pax guaeritur bello V Aug. MDCCLXXXI. Aan de achterzijde: tussen een krans van lauweren het opschrift: eximae vertutis praemium. Daaromheen: munificentia principis auriaci.
Boven deze penningen een scheepskroon, degens, drtietanden en twee wimpels. op de rechterwimpel: Hoe blinkt dees zeemanskroon ... Den Brit uit Zee verbranden. Op de linkerwimpel: Hoe blinkt naast zeemanskroon ... dit loon met eigen handen. Geheel boven opschrift: Dees scheepskroon blijft ... der Batavier. 
afmetingenlengte 21 cm 
breedte 26 cm 
 
startdatum1781 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.