Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Geschiedkundige kaart der Nederlanden.

titelGeschiedkundige kaart der Nederlanden. 
inventarisnummerCDJ1003 
collectiecartografie    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerBrink en De Vries, Ten;  Giersbergen & fils;  Maaskamp, Evert 
scheepsnaamNederland[staat] 
omschrijvingGeschiedkundige kaart der Nederlanden, in 1836 uitgegeven door de Amsterdamse uitgever Ten Brink & De Vries . Linksboven de titel en het impressum ; rechstonder de legenda.
In 1830 bracht de Amsterdamse uitgever Evert Maaskamp diens 'Geschiedkundige kaart der Nederlanden'op de markt. Hij droeg deze op aan het koningshuis. Bij de kaart verscheen oook een Handboek ter verklaring der geschiedkundige kaart van het Koningrijk der Nederlanden.. Ïn 1834 overleed en zijn bezit werd geveild. Twee jaren later brengt de uitgever Ten Brink & De Vries dezelfde Geschiedkundige kaart der Nederlanden op de markt, eveneens met een handboek. Op 18 mei 1836 maakt hij daarvoor reclame in het Algemeen Handelsblad. De opdracht aan het Nederlandse koningshuis linksonder laat hij weg en ook het impressum verandert hij. Verder blijft de kaart ongewijzigd.
In 1865 bracht G. Mees Azn diens ‘Historische atlas van Noord-Nederland van de XVIe eeuw tot op heden’ uit. In zijn inleiding (gedateerd 1851) noemt hij de Maaskamp-kaart. Hij heeft daarop forse kritiek : Het is voorzeker de bekende welwillendheid van onzen overledenen Koning geweest, die hem de vergunning deed schenken; want zijn wapenschild is ongenoegzaam om de feilen van het onder zijne bescherming gestelde te dekken. Het is een gekleurde kaart van het Koningrijk dier dagen. Het historische bestaat enkel daarin, dat, overal waar slagen voorvielen, tentjes en naar het schijnt, vechtende mannetjes geplaatst zijn, met jaartallen; of menigte door elkander dwarrelende vloten als insecten. Nog andere teekenen zijn er, als voor keizers, Koningen, Prinsen, enz., waarvan de bedoeling niet regt duidelijk is. Veel zullen de vorstelijke oogen hebben uitgestaan, zoo die kaart hun een voorwerp van ontcijfering geweest is.’ 
afmetingenbreedte 40.3 cm 
hoogte 50.6 cm 
 
startdatum1836 
einddatum1836 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.