Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Memoriën rakende S' Lands Schip 'Gelderland'

titelMemoriën rakende S' Lands Schip 'Gelderland' 
inventarisnummerH6 
collectiehandschriften    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerBylandt, Frederik Sigismund Graaf van 
omschrijvingEigentijdse kopieën van aantekeningen en brieven geschreven door kapitein Frederik Sigismund Graaf van Bylandt Halt (1749-1828) betreffend de uitrusting van het linieschip 'Gelderland' en meer in het algemeen zaken over de oorlogsvloot, uit de jaren 1792 en 1793.
65 genummerde en 5 ongenummerde bladzijden.
p. 1-2: "PM Van de Veranderingen welke de Capt. van Bylandt begeert dat op SLands Schip Gelderland gemaakt zullen worden."
p. 3-5: "Concept Voorslag om S'Lands Oorlog Scheepen en Fregatten, in Vreedens tijden en in storm weer door t' verplaatsen van hun Geschut te soulageeren."
p. 6-8: "Notitie van Instrumenten, welke sufficient gemaakt, en met de uiterste Accuratesse verdeeld.", een lijst van instrumenten plus prijzen.
p. 8-14: "Nota over het mede te geven vlagwerk aan de Scheepen", een opgave van welke vlaggen aan boord moeten worden meegegeven, waarbij Van Bylandt onderscheid maakt tussen 1) eigen natievlag (met toespeling op het conflict Statenvlag versus Prinsenvlag), 2) vlaggen van vreemde naties, en 3) seinvlaggen, waarbij het seinboek het aantal bepaalt (10 seinvlaggen, 9 tabelwimpels en 10 gewone seinwimpels) maar niet de uitvoering. Van Bylandt adviseert om alleen blauw en wit te gebruiken en geefteen specificatie naar kleur en grootte.
p. 14-17: twee brieven aan de Admiraliteit van Amsterdam, van respectievelijk Van Bylandt en W. May, over pompkettingen, 18 en 19 januari 1792.
p. 17-29: twee brieven van Van Bylandt aan de Admiraliteit van Amsterdam en aan Prins Willem V (plus Franse vertaling), voornamelijk handelend over het onvoldoende aantal manschappen aan boord van de 'Gelderland', dat met 300 man het geschut niet behoorlijk kan bemannen. Als bijlage een complete geschutrol. Gedateerd 10 april en mei 1792.
p. 30-31: twee brieven door Van Bylandt aan de Admiraliteit van Amsterdam, met verzoeken om extra materialen, juni 1792.
p. 32-33: brief aan Willem V met een verzoek om uitstel van de afgesproken zeildatum, omdat hij het gevraagde extra materiaal niet heeft gekregen, 1 juli 1792.
p. 34-36: aantekeningen over proeven met het touw slaan in de lijnbanen in Amsterdam en Rotterdam, 23 juni 1792.
p. 37-43: brief door Van Bylandt aan de Admiraliteit van Amsterdam waarin hij aangeeft dat in de 32 jaar dat hij heeft gevaren de zeilen op elk schip altijd te groot waren, hetgeen duur is en ten tweede aanleiding geeft om de ra's te verlengen die daardoor te zwaar werden. Bijgevoegd een lijst van de zeilen aan borod van de 'Gelderland'. Augustus 1792.
p. 44: notitie over nieuw te maken kogelzakken, met twee kleine tekeningen als voorbeeld, 22 april 1793.
p. 44-48: brief aan de Admiraliteit van Amsterdam door Van Bylandt, met opgave van gebleken gebreken aan de Nederlandse oorlogsschepen en in het bijzonder aan de 'Gelderland', 13 juli 1793.
p. 48-53: copie van een deel van een brief door Van Bylandt aan Van der Hoop over de slechte tuigage van Nederlandse schepen, ongedateerd maar in antwoord op een brief van ene Baas Wisman van 12 november 1792.
p. 53-57: "Rapport van den Ondergeteekende..." aan de Admiraliteit van Amsterdam over de goede resultaten van een door Van Bylandt ontworpen pomp, 2 september 1793.
p. 57-58: brief door Van Bylandt bij "neevensgaande mallen" van een barkas, die groter en beter is dan de gebruikelijke "Caroline boten", 5 september 1793.
p. 59-65: notitie van Van Bylandt over de onrechtvaardigheid van het steeds verminderen van de vergoedingen die de officieren krijgen voor de victualie van de bemanning, 28 oktober 1793.
Brief door Van Bylandt aan de Admiraliteit van Amsterdam ter aanvulling op de brief van 13 juli over gebreken aan de 'Gelderland' waarin hij verklaart alleen uit plichtsgevoel die klachten aan de heren over te brengen, klachten die elkeofficier kan bevestigen, hoewel gesuggereerd wordt dat "een Officier geen Timmerman is en dus over die Zaaken niet oordelen kan", 5 augustus 1793.
Enige wetenswaardigheden over Graaf van Bylandt: Hij was vlaggenkapitein aan boord van het schip van zijn oom, Lodewijk Graaf van Bylandt, die als commandant van het eskader een konvooi naar West-Indië begeleidde. Bij Wight werd dit konvooi wegens het vervoeren van contrabande opgebracht door een Engels eskader onder leiding van Charles Fielding, 31 december 1779. Tijdens de Vierde Engelse Oorlog (1780-1784) was hij kapitein van de 'Mars'. Op 4 februari 1780 moest hij zich als zodanig bij Eustatius overgeven aan de Engelsen. Hij werd door de krijgsraad vrijgesproken. Na deze oorlog diende hij als commandant op verschillende schepen. In de jaren 1792-1793 was Van Bylandt gezagvoerder op de 'Gelderland'. In 1795 vertrok hij met Prins Willem V naar Engeland. Na de Vrede van Amiens (1802) keerde hij terug naar Nederland en onder koning Lodewijk Napoleon werd hij lid en later voorzitter van het Wetgevend Lichaam. Na 1815 trad hij toe tot de Staatsraad en benoemd tot Vice-Admiraal. Van Bylandt behoorde tot de kring van vernieuwingsgezinde officieren rond Van Kinsbergen. Hij publiceerde anoniem "Enige bedenkingen over de zeemagt van de Republiek in Holland" in 1783 over o.a. de noodzaak van een vast corps officieren.
Het linieschip 'Gelderland' werd gebouwd in 1781 en had 64/68 stukken geschut. Het schip behoorde tot het eskader dat op 30 augustus 1799 bij De Vlieter werd overgegeven aan de Engelsen c.q. Prins Willem V. 
startdatum1792 
einddatum1793 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.