Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


De zeevaert van Mr Arthur Pit ende Mr Charles Jackman nae het noordoosten voor bij het eylandt waygat met twee barcken d...

titelDe zeevaert van Mr Arthur Pit ende Mr Charles Jackman nae het noordoosten voor bij het eylandt waygat met twee barcken deen genaempt George Ende dander William Inde aere 1580. geschreven deur Hugo Smith. / Het tweede Journael van Mr Arthus pit en Mr Charles Jackman In den ontdeckinge van het noordoostig deel der weerelt geschiet An.o 1580. Met twee barcken d'eene genaemt den William ende dander den George. Geschreven door Nicolaes Chanceller. 
inventarisnummerH52 
collectiehandschriften    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerSmith, Hugh;  Chanceller, Nicolas;  Durlay, Lucas 
scheepsnaamGeorge 
omschrijving(1) Nederlands contemporain afschrift of mogelijk het origineel van de Nederlandse vertaling van (een gedeelte van) twee journalen geschreven door Hugh Smith en Nicholas Chanceler aan boord van de 'George' en 'William', tijdens de Engelse expeditie van 1580 onder leiding van Artur Pitt [Pet] en Charles Jackman, gehouden om een Noordoostelijke doorvaart naar Indië te vinden. Het onderhavige stuk maakte deel uit van de Nederlandse expeditie met hetzelfde doel onder leiding van Jacob van Heemskerk en Willem Barentsz. In 1875 werd het manuscript in het "Behouden Huys" op Nova Zembla terug gevonden door de Noorse kapitein M. Gundersen van de schoener 'Regina'. Het eerste journaal loopt van 30 mei - 29 augustus 1580. Het tweede van 17 juli - 23 augustus 1580. 56 folio pagina's. (2) Een aantal documenten behorend bij de journalen uit het Behouden Huys of aan de poolreis gerelateerd. Ten eerste de originele notariële akte waarin Martin Gundersen, kapitein van de Noorse schoener 'Regina' de vondst van het manuscript bevestigt, geschreven te Hammerfest op 8-9-1875. Deze akte is in het Noors opgesteld. Daarbij drie afschriften in het Noors, alsmede een afschrift van de akte in Nederlandse vertaling. Voorts een geschreven uittreksel "bevattende het relaas van den scheepsraad a/b 'George' op 27 juli 1580" uit het originele journaal, een facsimile druk op oud papier van het titelblad van de 'Waerachtighe Beschrijvinghe van drie seylagien...' van Gerrit de Veer uit 1598 en als laatste een krantenartikel uit het NRC van dinsdag 8 juni 1926, waarin een verslag van de poolreis van Amundsen, Ellsworth en Nobile. (3) Dossier met correspondentie en gegevens over het manuscript, o.a. door J. van Nouhuys, C.P. Burger, H.H. Dresselhuijs. Voorts teksten van lezingen en publicaties over de verwerving, transcripties en foto's van handschriften uit het Rijksarchief. 
afmetingenhoogte 32.5 cm 
breedte 24 cm 
diepte 1.3 cm 
 
startdatum1580-05-30 
einddatum1580-08-29 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.