Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Nieuwe water-werelt, ofte zee-atlas uitgegeven door Jacob Lootsman, 1666

titelNieuwe water-werelt, ofte zee-atlas uitgegeven door Jacob Lootsman, 1666 
inventarisnummerWAE99 
collectiecartografie    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerLootsman, Jacob (Theunisz);  Wit, Frederick de;  Loon, Johannes van 
scheepsnaamBrazilie[staat] 
omschrijvingALGEMEEN: De atlas is de eerste Nederlandse uitgave van de Zee-Atlas met zeekaarten van de gehele wereld, uitgegeven door Jacob Lootsman. De atlas werd ook uitgegeven in het Engels en Frans. Vanaf 1671 werden de atlassen uitgegeven samen met zijn broer Casparus en na de dood van Jacob in 1679 alleen door Casparus. De laatst bekende uitgave van deze atlas is uit 1694.
INHOUD: De atlas bestaat uit een titelpagina; vervolgens een bericht aan de lezer, waarin wordt beschreven dat veel nieuwe koperplaten voor deze atlas zijn vervaardigd en welke atlassen door Lootsman worden uitgegeven. Hierna volgt een beschrijving van de geschiedenis van de zeevaart en een beschrijving van de landen van de wereld. De gegraveerde en ingekleurde titelpagina met een titel in boekdruk, toont onder meer een zeevaartkundige les en een zeeslag. De atlas bevat 29 ingekleurde kaarten, voor een deel met gegraveerde nummers. De wereldkaart is van Frederick de Wit (Shirley 421, 1660]. Van de zeekaarten zijn er 6 gemaakt door Johannes van Loon. De overige zeekaarten zijn gemaakt door Jacob Lootsman, met in de cartouche of elders op de kaart de naam van de vader Anthonie Jacobsz.
KAARTEN: De atlas bevat de volgende kaarten (de nummering verwijst naar aanwezige gegraveerde kaartnummers): - Nova totius terrarum orbis tabula [kaart door Frederick de Wit] - 1 Pascaart van Europa. 2 Pascaarte vande Noort-Zee. 3 Pascaarte vande Zuyder-Zee. - Pascaarte vande Oost Zee. - De custen van Noorwegen en Finmarcken. 17 Pascaart van de zee-custen van Ruslandt, Laplandt, Finmarcken Spitsbergen en Nova-zembla. 26 Pas-caert van Ian Mayen Eylant; Pas-caert van Spitsbergen. 25 Pascaerte van Groen-Landt, Yslandt, Straet Davids en Ian Mayen eylandt. W6 De cust van Zeeland. W7 De cust van Vlaenderen. 7 Pas-caerte van Texel tot aende Hoofden [kaart door Johannes Van Loon]. 9 Pascaerte vande Canael, tußchen Engelandt en Vranckryck [kaart door Johannes Van Loon]. - Pascaerte om achter Yrlandt om te zeylen. W8 Pascaart vant Canaal. begrÿpende in sich Engelandt, Schotlandt, en Jerlandt. W18 Pas caart van Hispangien. 1 Pascaarte van t' westlyckste deel vande Middelandsche Zee. 2 Pascaarte van ´t oostlyckste deel vande Middellandsche Zee. W28 De cust van Barbaria, Gualata, Arguyn, en Geneheo. - Pascaerte van Guinea. 23 Pascaerte van‘t westelyckste deel van Oost Indien [kaart door Johannes Van Loon]. 24 Pascaerte van ’t oostelyckste deel van Oost-Indien [kaart door Johannes Van Loon]. - Pascaert vande Carybes. - Pascaerte van Brasil. - Pascaerte vande Straet van Magalaen [kaart door Johannes Van Loon]. - Pascaerte vande Caribes. - Pascaerte van West-Indien. - Pascaerte van Nieu Nederlant.
BAND: Perkamenten band met op de rug boven de titel 'Jac. Th. Z. Nieuwe Water-Wereld ofte Zee-atlas' en onder '1636'. Band is vermoedelijk niet eigentijds. Het boekblok is ooit gerestaureerd en opnieuw ingebonden. 
afmetingenhoogte 46 cm 
breedte 30 cm 
dikte 3.5 cm 
hoogte 45 cm 
breedte 28.5 cm 
 
startdatum1666 
einddatum1666 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.