Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Le grand & nouveau miroir ou flambeau de la mer, uitgegeven door Jacob en Caspar Lootsman, 1666

titelLe grand & nouveau miroir ou flambeau de la mer, uitgegeven door Jacob en Caspar Lootsman, 1666 
inventarisnummerAtlas44A 
collectiecartografie    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerLootsman, Anthonie (Theunis) Jacobsz.;  Lootsman, Jacob (Theunisz);  Lootsman, Casparus (Theunisz);  Yvounet, Paul 
scheepsnaamNoordzee[zee]Atlantische OceaanEuropa(west) 
omschrijvingALGEMEEN De franstalige uitgave van de 'Nieuwe en groote loots-mans zeespiegel' van Anthonie Jacobsz. Lootsman werd voor het eerst uitgegeven in 1644 (Koeman Jac 14). De koperplaten van de kaarten van deze atlas werden rond zijn dood in 1650 verkocht aan Pieter Goos. Vanaf 1662 werd door de zoons van Anthonie Jacobsz, Jacob en Caspar Lootsman, de atlas opnieuw uitgegeven met nieuw gemaakt koperplaten. Op vrijwel alle kaarten werd nu het impressum vermeld: "Amsterdam, by Iacob Theunisz. op 't water inde Lootsman". Deze atlas is ingebonden samen met 'Le nouveau grand livre de letroit, door Anthonie Jacobsz Lootsman, ca. 1665.(Atlas 44B)
INHOUD De atlas bestaat uit een titelpagina, een inleidend hoofdstuk met instructies aan de zeevaarders, beschrijvingen van instrumenten en tabellen en vervolgens een beschrijving van de scheepvaartroutes en kusten, onderverdeeld in vier 'boeken' (hoofdstukken), elk weer verdeeld in meerdere beschrijvingen. De gegraveerde titelpagina met een titel in boekdruk, toont onder meer een zeevaartkundige les. De beschrijvingen en de kaarten betreffen de Noordzee-kusten van de Lage Landen, Engeland en Schotland, De kusten van Het Kanaal en Ierland, de Atlantische kusten van Frankrijk, Spanje en Portugal en de noordwestkust van Afrika. In de tekst zijn vele landopdoemingen en detailkaartjes in houtsnede opgenomen. Ook komen enkele gegraveerde detailkaarten voor in de tekst. Verspreid tussen de bladzijden met tekst zijn oorspronkelijk 38 gegraveerde ongekleurde kaarten opgenomen, waarvan er vier (W10 en W19-21) ontbreken. De ontbrekende kaarten betreffen Bretagne, waarop ook Jersey is aangegeven. Wellicht heeft een van de vroegere eigenaren Lempriere, woonachtig op Jersey, deze kaarten verwijderd.
MANUSCRIPT TEKST Op de titelpagina staat een in inkt geschreven tekst: 'George Ourry Lempriere his Book, Gift of his much respected Grandfather Charles Lempriere Esq'. De Lempriere-familie is afkomstig van Jersey. George Ourry Lempriere (1787-1864) was Vice Admiraal in de Engelse marine en diende onder Nelson. Van hem is een uniform in het National Maritime Museum te Greenwich (Inv. nr. UNI2864). Zijn grootvader Charles Lempriere (ca 1720-1815) had belangrijke bestuursfuncties op Jersey, en had een belanrijke rol bij de militaire acties rond Jersey. (zie: Payne 1859)
KAARTEN De atlas bevat 34 kaarten met de volgende gegraveerde nummers en (verkorte) titels: 1 Pascaart van Europa - 2 Pascaarte vande Noort-Zee - 3 Pascaarte vande Zuyder-Zee - W4 De Texel stroom; Caerte van de Mase - W5 Cust van Hollant; W6 De cust van Zeeland; W7 De cust van Vlaenderen. (nummer is afgeneden). 13 Pascaerte van Engelant vant Voorland tot aen Blakeney. 14 de Cust van Engeland, tussen Welles en 't eylandt Cogge. 15 De custen van Schotland met de Eylanden van Orcanesse; 16 Eylanden van Hitland - Eylanden van Hebrides; Eylanden van Fero. W8 Pascaart vant Canaal. W9 De cust van Normandie en Picardie. W11 De custen van Engelandt tussen Fierley en Poortlant. W12 De custen van Engelant tussen de twee pointen van Poortlandt en Lezard. W13 Cust van Engelant, van Lezard tot Engelands eynd, de Sorlinges (nummer afgesneden). W14 De zuyd oost zyde van Yerlandt. W15 De noord oost zyde van Yerlandt. W16 De noordwest zyde van Yerlandt. W17 De west custen van Yerlandt. W18 Pas caart van Hispangien. W22 Cust van Biscayen. W23 caerte van Galissien. 24 Cust van Portugal 't Noordelyckste deel. W25 Portugael het Zuydelyckste deel. W26 De cust van Andaluzia en Algarve. W27 Cust van Hispangien Vande Rivier Sivilien tot Malaga. W28 De Cust van Barbaria, Gualata, Arguyn, en Geneheo. W29 Cust van Barbarien Van Out Mamora. W30 Pascaarte voor een gedeelte de Canarise Eylanden.
BAND: De atlas is ingebonden in een heel leren band. Op de rug met zes ribben staat in goudkleurige letters op rode ondergrond: 'Grand Miroir'. De atlas is eind 18e eeuw bijgesneden en opnieuw ingebonden (watermerk vliegend schutblad: 1795). 
afmetingenhoogte 44.5 cm 
breedte 29 cm 
dikte 5.5 cm 
hoogte 43 cm 
breedte 53 cm 
 
startdatum1666 
einddatum1666 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.