Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Zilveren scheepsmodel van het achterschip van het beurtvaartschip 'Vogelnoor'

titelZilveren scheepsmodel van het achterschip van het beurtvaartschip 'Vogelnoor' 
inventarisnummerN388 
collectiemodellen en maquettes    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
scheepsnaamVogelnoor[scheepsnaam] 
omschrijvingZilveren scheepsmodel van het achterschip van het beurtvaartschip 'Vogelnoor'. Op het schip staat een kist en ligt een tonnetje. In het midden van het dek staat de kajuit/stuurhut met een plat stuur daarop. Aan stuurboord daarvan hangen een bel en een boei met de tekst ‘Vogelnoor’ erop. Achter de kajuit staan twee bolders met kabels eromheen. Het schip heeft een open hekwerk rondom het bovendek. Achter op het dek staat een vlaggenmast, met daaraan een vlag met de tekst ‘Vogelnoor’ erop. Op de voorkant van het model staat de tekst ‘1898-1923’. Op de achtersteven staat de tekst ’Amsterdam-Utrecht’. Het model bevindt zich in een vitrine met zwarte grondplaat
Het model is vervaardigd ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de firma Vogelpoel en Noorwegen, waarvan het oorspronkelijke schip 'Vogelnoor' eigendom was.
De Firma Vogelpoel en Noorwegen was een beurtvaartfirma uit Amsterdam. Deze firma had een beurtvaartdienst onder de naam ‘Vogelnoor’, die vooral beurtvaartdiensten uitvoer tussen Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Hiervoor had de firma de beschikking over een aantal schepen met de naam ‘Vogelnoor’, aangevuld met een volgnummer.
Het model bevind zich in de Nedlloyd collectie. Vogelpoel en Noorwegen werd vermoedelijk in de jaren '60 als expediteur overgenomen door Reiman,Stok & Kersken. (RSK). Beide bedrijven waren nog in 1968 gevestigd op hetzelfde adres. RSK was al in november 1962 overgenomen door de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd en kwam zo bij Nedlloyd terecht. Het model stond in de Nedlloyd-periode op de kamer van één van de leden van de Raad van Bestuur. 
afmetingenlengte 23.8 cm 
breedte 14.3 cm 
hoogte 18.4 cm 
 
startdatum1923 
einddatum1923 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.