Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


West-Indische Paskaert, waerin de graden der breedde over wederzijden van de middellijn wassende soo vergrooten dat die...

titelWest-Indische Paskaert, waerin de graden der breedde over wederzijden van de middellijn wassende soo vergrooten dat die geproportioneert sijn tegen hunne nevenstaende graden der lengde. Vertonende behalven Europaes zuydelijcste alle de Zee-kusten van Africa en America begrepen in 't Octroy bij de E.E.H. M.M. Staten Generael der vereenichde Nederlanden verleent aende generale West-Indische Compagnie. Mitsgaders die van Peru en Chili inde groote Zuyd-Zee. Beschreven door A. Jacobsz. 
inventarisnummerN358 
collectiecartografie    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerLootsman, Anthonie (Theunis) Jacobsz. 
omschrijvingKaart van de Atlantische Oceaan, overzeiler voor het gebied tussen West-Afrika en Amerika, een zogenaamde West-Indische Paskaart. Links boven in cartouche: t'Amstelredam by Anthony Jacobsz op 't water inde Lootsman En Amsterdam chez Anthoine Jacques sur l'eau au Matelot.De eerste editie van deze kaart dateert van omstreeks 1629 / 1630 (door Willem Jansz. Blaeu). De kaart werd tot in de 18de eeuw herdrukt. Dit exemplaar is van Anthony (Theunis) Jacobs Lootsman ( ca. 1606/07-1650)
Nadat de ontdekking van Kaap Hoorn in 1617 in Nederland bekend was geworden, duurde het vanwege een verbod tot het uitgeven van kaarten van Kaap Hoorn tot 1618/1619 voordat de eerste kaarten met de nieuwe ontdekkingen door Le Maire en Schouten gedaan , verschenen. Willem Jansz. Blaeu gaf in 1618/1619 zijn grote wereldkaart uit waarvan het enige exemplaar zich nu in het Maritiem Museum bevond. Voor gebruik aan boord gaf hij vanaf 1630 (en mogelijk eerder) de „West-Indische Pascaert" uit, hetgeen een zeekaart van de Atlantische Oceaan die voor het gebruik aan boord gedrukt was op perkament. (de maximale maat van een stuk perkament ca. 70 x 90 cm) Het zuidelijkste gedeelte van Zuid-Amerika is als inzetkaart op de kaart te zien. Geheel in het zuiden is Straat le Maire en Kaap Hoorn afgebeeld. De editie van deze kaart dateert van na 1644, aangezien de resultaten van de reis van Hendrick Brouwer (1643-1644) erin zijn verwerkt. Aangezien de uitgever Anthonie (Theunis) Jacobs Lootsman in 1650 overleed, moet de kaart tussen ca. 1644 en 1650 zijn vervaardigd. Rechtsboven inzet met Schotland (veranderd ten opzichte van Jacobsz. 3)  
afmetingenhoogte 84 cm 
breedte 105.3 cm 
dikte 2.5 cm 
 
startdatum1644 
einddatum1650 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.