Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Volmodel van het m.s. 'Banda'

titelVolmodel van het m.s. 'Banda' 
inventarisnummerN342 
collectiemodellen en maquettes    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerZijlmans, Han 
scheepsnaamBanda 
omschrijvingEen volmodel van het ms 'Banda' met de schoorsteen kleuren van Nedlloyd Lijnen bv (1970), deze Nedlloyd schoorsteen werd vanaf eind 1963 tot begin 1970 door de Nederland gevoerd, ook voor de buitenlijnen. Het model van de ‘Banda’ heeft een rood onderwaterschip met een verder zwarte romp, afgesloten met een witte band. Het model heeft een enkele, vierbladige, schroef met daarachter een enkel balans roer. De naam van het schip, ‘Banda’, staat aan beide zijden van de bak en op de achterplecht, daar nog voorzien van de thuishaven; Amsterdam. Het dek van het schip is grijs geverfd, met op de bak, naast het ankerspil nog de bolders t.b.v. het meergerei. Aan bakboord is ter hoogte van de accommodatie de gangway afgevierd. Het schip heeft drie luiken voor de accommodatie en twee tussen de accommodatie en de kampanje. De luiken 1 t/m 4 worden elk bediend door 4 laadbomen (2 aan stuur- en 2 aan bakboord) luik 5 door slechts 2 laadbomen, één aan stuurboord, en één aan bakboord. De luiken 2, 3 en 4 hebben bovendien nog een zware spier, waarvan het topeind op het model is afgedekt. Alle masten, laadbomen en luikhoofden zijn geel geschilderd. Bij alle laadbomen is de tuigage aanwezig, waarbij de geien aan de verschansing zijn bevestigd. De lieren zijn zilverkleurig uitgevoerd. Het model heeft een wit geschilderde accommodatie met een enkele zwart/geel geschilderde schoorsteen. Op de schoorsteen het blauw/witte cirkelvormige logo van de Nedlloyd Lines. Op het sloependek aan weerszijden een witte reddingssloep en oranje dolboord. Dezelfde reddingsloepen hangen ook aan de davits op het kampanje dek, waar ook nog de reserve schroef geborgd ligt. Op het schavotje verder nog een gele paalmast met een radar antenne en het magnetische standaardkompas. Het schip voert de ‘Nedlloyd’ rederijvlag aan de voormast en de Nederlandse driekleur aan de vlaggenmast op de achterpiek.
Het ms ‘Banda’ werd gebouwd bij van der Giessen & Zonen's Scheepswerven, Krimpen aan den IJssel met bouwnummer 776 en werd op 1 mei 1956 opgeleverd aan N.V. Stoomvaart Maatschappij 'Nederland', Amsterdam. Het schip zou oorspronkelijk Pulau Banda genoemd worden maar is als ‘Banda’ gaan varen. Met de 8200 PK hoofdmotor haalde het schip van 8785 BRT een dienstsnelheid van 16 kts. In november 1972 is het schip overgegaan naar de Koninklijke Nedlloyd waar het nog maar vier jaar gevaren heeft. In februari 1976 is het schip verkocht aan de Monardo Shipping Co. Ltd., Monrovia en kwam het onder Liberiaanse vlag als de ‘Seafarer’. In 1980 werd de ‘Seafarer’ weer doorverkocht aan de Najd Maritime Transport Company Ltd., Jeddah als ‘Najd’. Lang heeft dat scheepvaartbedrijf er geen plezier van gehad want in hetzelfde jaar brak er op 1 november brand uit in de machinekamer terwijl het schip voor anker lag te Jeddah. Hierdoor raakte het schip economisch total loss waarna het vervolgens in Pakistan werd gesloopt. 
afmetingenlengte 160 cm 
breedte 26 cm 
hoogte 50 cm 
 
startdatum1985 
einddatum1985 

Commentaar van bezoekers

Pieter Jan Klapwijk, applicatiebeheerder Maritiem Museum Rotterdam | 2014-11-21 | 14:45:53@John Venis: Het Maritiem Museum Rotterdam heeft een aantal bouwtekeningen van de 'Banda' in de collectie (inventarisnummers TS1230 en TS1231). Ik stuur uw vraag door naar een van mijn collega's, met het verzoek u nader te antwoorden.
John Venis | 2014-11-21 | 14:22:06Mijnh,Mevr, Ik ben als 15jarige begonnen op het ms.Banda van de toenmalige Nedlloyd,nu wil ik dit schip als model bouwen,kunt u mij vertellen hoe ik aan de bouwtekeningen kom. bij voorbaat hartelijk dank mvg John Venis 
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.