Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Diverse rivier- havenzichten en rivier-vaartuigen

titelDiverse rivier- havenzichten en rivier-vaartuigen 
inventarisnummerFS13795 
collectieFotocollectie    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerFototechnische dienst K.L.M.[bedrijfsnaam];  Algemene Postvereniging;  de Ruiters Boekhandel;  Nauta & Zn.;  Schippers, Willi;  Kramer, C. 
scheepsnaamKinderdijk[scheepsnaam]Koningin der Nederlanden[scheepsnaam]Cornelis de Witt[scheepsnaam]Merwede II[scheepsnaam]Quakernaat[scheepsnaam]Nassau[scheepsnaam]Nieuw Amsterdam[scheepsnaam] 
omschrijvingZeven foto's en prentbriefkaarten in zwart-wit en kleur met voorstellingen van Rotterdamse havens, riviergezichten, rivier-passagiersschepen en veerponten. 1. Ongelopen zwart-wit prentbriefkaart, voorstellend zicht op het, een rivier overvarende gierpontje bij Rhenen. Aan de overzijde ligt de stoomraderboot 'Merwede I'. In de nabijheid van de aanlegplaats voor de gierpont is de kerk van Rhenen te zien. 2. Ongelopen foto/prentbriefkaart in zwart-wit en voorstellend een bovenaanzicht op de varende raderstoomboot 'Quakernaat' van rederij Fop Smit. Het schip passeert het industrieterrein met daarop het woonhuis van L. Smit & Zn. te Kinderdijk en de naastgelegen Ketelmakerij, Grofsmederij en een deel van de arbeiderswoningen anno 1929. 3. Gelopen kleuren prentbriefkaart, voorstellend een zicht op het Groothooft te Dordrecht met langs de kade de raderstoomboot 'Merwede II' van rederij Fop Smit. De afzender bedankt de geadresseerde - Jongeheer Keesje van Deutekom te Rotterdam-Charlois - voor zijn felicitatie en nodigd hem snel uit voor een praatje. De kaart bevat tevens een postzegel en twee poststempels uit Rotterdam en Papendrecht, respectievelijk 7 en 6 november 1905. 4. Gelopen foto/prentbriefkaart in zwart-wit uitvoering, voorstellend een zicht op stuurboordzijde van de raderstoomboot 'Cornelis de Witt', onder een pluim zwarte rook liggend aan de aanlegsteiger te Neder-Hardinxveld. Het schip werd gebouwd in 1870 en heeft gevaren tot 1937 voor rederij Fop Smit. De kaart is voorzien van adres, afzender en poststempel uit 1937. 5. Ongelopen, sepia kleurige prentbriefkaart voorstellend een riviergezicht met Groeten uit Gorinchem. Het beeld toont enkele schepen aan de wal liggend en op de rivier de, onder een rookpluim manoeuvrerende stoompassagiersboot 'Koningin der Nederlanden'. 6 . Gelopen sepiakleurige prentbriefkaart, voorstellend een rivierzicht nabij Bornhofen am Rhein. (Duitsland). Een wandelaar met rugzak, hoed en wandelstok kijkt naar de langsvarende raderstoomboot 'Kinderdijk'. De kaart is voorzien van adres te Amsterdam, afzender postzegel en poststempel. 7. Zwart-wit foto voorstellend twee schepen, beiden varend op de rivier de Maas te Rotterdam. Onder sleepbootassistentie loopt voor de eerste keer het feestelijk gepavoiseerde s.s. 'Nieuw Amsterdam' te Rotterdam binnen op 10 april 1946. Onder grote publieke belangstelling, zowel vanaf het water op het motor-passagiersschip 'Nassau' als vanaf de kade. Alleen de rookkanalen hebben de originele rederij Holland Amerike Lijn kleuren. Het troepentransportschip 'Nieuw Amsterdam' is hier te zien op bakboordzijde; het river-passagierschip 'Nassau' is op tegenkoers gezien op stuurboordzijde.  
afmetingenhoogte 9.2 cm 
breedte 14.0 cm 
hoogte 17.7 cm 
breedte 23.4 cm 
 
startdatum1905 
einddatum1946 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.