Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Fotoalbum (draaiboek) van de berging van het m.s. 'Prins Willem V' in 1946 en 1947

titelFotoalbum (draaiboek) van de berging van het m.s. 'Prins Willem V' in 1946 en 1947 
inventarisnummerFS12573 
collectieFotocollectie    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerRijkswaterstaat 
scheepsnaamPrins Willem V 
omschrijvingFotoalbum (draaiboek) van de berging van het m.s. 'Prins Willem V' van de Oranje Lijn gedurende de periode 10 december 1946 tot 11 december 1947. . Dit draaiboek is een geschenk van Rijkswaterstaat, directie benedenrivieren, Arrondissement Rotterdamsche Waterweg aan de heer H. Korthof, inspecteur bij de Oranje Lijn (directie Anthony Veder & Co.). Het album bevat 60 foto's, vier pentekeningen, vier grafische overzichten, drie overzichttekeningen en een reproduktie van een schilderij van het schip. Het volgende wordt getoond: - Tekening van de ligging van het schip in mei 1945 in de Nieuwe Waterweg ter hoogte van Maassluis. - Tekening van het bergingsplan. - Opnamen van het opbouwen van de bergingsconstructie. - Tekening van de werkwijze van het vijzelen. - Diverse stadiums van het omhoogvijzelen van het schip. - Een grafiek met het resultaat van allerlei dagelijkse metingen tijdens de berging. - Diverse opnamen van de werkzaamheden om het schip gereed te maken voor transport en een grafisch tijdschema. - De tocht naar de Waalhaven met ondersteuning van een drijvende bok. - Opnamen van het gepavoiseerde schip nadat het weer was hersteld. - Pentekening van het schip. - (Toegevoegd) Reproduktie van de 'Prins Willem V' uit het maandblad De Blauwe Wimpel naar een olieverfschilderij van Frits Hoogstrate in 1989.
Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was de 'Prins Willem V' in aanbouw op de werf 'De Merwede'. Het schip werd door de Duitsers in beslag genomen en op 9 maart 1943 te water gelaten. Het werd omgebouwd tot moederschip voor onderzeeboten, maar uiteindelijk op 5 oktober 1944 met explosieven in de Nieuwe Waterweg tot zinken gebracht als onderdeel van een blokkade. Na de oorlog werd het schip in de periode van 10 december 1946 tot en met 11 december 1947 gelicht door Bouw- en Montagebedrijf c.v. te Rotterdam en kwam het vervolgens weer in de vaart. Op 8 januari 1949 vond de proefvaart plaats. Op 14 oktober 1954 kwam de 'Prins Willem V' inaanvaring met een tanklichter en zonk het tijdens de sleepreis op Lake Michigan. Bron: Arjen Klein, Varen in de lijn van Oranje. Oranje Lijn 1937-1970 (Zaltbommel 2004)
Vanuit de Oranje Lijn was H. Kortland betrokken bij de berging van de 'Prins Willem V'. Rijkwaterstaat, Directie Benedenrivieren. Hij ontving het fotografisch verslag op 16 mei 1949 als dank voor de samenwerking en adviezen tijdens de berging. 
afmetingenhoogte 28 cm 
breedte 25.5 cm 
 
startdatum1946-12-10 
einddatum1947-12-11 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.