Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Geredde bemanningsleden van de gezonken motortrawler 'Elie Chenevière", IJM32

titelGeredde bemanningsleden van de gezonken motortrawler 'Elie Chenevière", IJM32 
inventarisnummerFS3007 
collectiefotocollectie Het Vrije Volk    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerZeijlemaker, Co;  ANPfoto;  N.V. De Arbeiderspers 
scheepsnaamElie Chenevière 
omschrijvingFotoserie over de acht geredde bemanningsleden van de gezonken trawler 'Elie Chenevière" (indeling Het Vrije Volk: zeelui, bemanning). Het betreft hier vijf foto's van de bemanningsleden te Hoek van Holland tijdens het weerzien met familieleden op 21 en 24 oktober 1961: onder andere A. en K. van Duin, Cornelis Terol en olieman De Jong.
De 'Elie Chenevière' werd gebouwd in 1944 bij scheepswerf "De Hoop" in Lobith. In 1960 was het schip eigendom van Scheepsexploitatie Maatschappij "De Marezaten" in IJmuiden, de schipper was Jac. Blok. Op 18 oktober 1961 is de 'Elie Chenevière', terugkerende van de visgronden op de Noordzee naar IJmuiden, tijdens zwaar stormweer lek geslagen en gezonken. Schipper Blok en vijf van de opvarenden, waaronder machinist Roelof Doets, kwamen hierbij om het leven. De acht overlevenden werden door de Engelse trawler 'Granby Queen' uit zee gered en naar het Engelse Lowestoft gebracht.
In de 'Uitspraken van de Raad voor de Scheepvaart' van 22 maart 1963 is de toedracht tot het ongeval nauwkeurig beschreven. Een van de verdronken zeelieden was machinist Roelof Doets. 
startdatum1961-10 

Commentaar van bezoekers

polderman | 2018-08-15 | 15:09:57  
Marcel Terol | 2012-02-15 | 22:01:03Één van de acht geredde bemanningsleden was mijn vader, Cornelis Terol... Heb zelfs nog de oude monsterboekjes. In een ervan wordt de IJM32 genoemd...
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.