Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Envelop met betrekking op de eerste reis van het stoompassagiersschip 'Nieuw Amsterdam' (II)

titelEnvelop met betrekking op de eerste reis van het stoompassagiersschip 'Nieuw Amsterdam' (II) 
inventarisnummerDB9574 
collectiebedrijfsdrukwerk    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerHolland-America Line 
scheepsnaamNieuw Amsterdam (II) [scheepsnaam] 
trefwoordenenvelop[omslag] 
omschrijvingEerste reis envelop met betrekking op het stoompassagiersschip 'Nieuw Amsterdam' (II): 1. gelopen en gesloten envelop ter ere van de eerste reis van het stoompassagiersschip op 10 mei 1938. Het poststempel dateert van 9 mei en de envelop is gefrankeerd en gestempeld met een postzegel van twaalf-en-een-halve cent. De geadresseerde is Mr. Walter Olesen, 64 Courter Ave., Maplewood, N.J. De envelop bevat aan de linkerzijde een afbeelding van het stoomschip, varend op volle zee, gezien op stuurboordzijde. Een groene gestileerde kabel omlijst de afbeelding, waar omheen de tekst S.S. Nieuw Amsterdam Maiden Voyage geschreven staat inclusief de slogan The ship of tomorrow. De naam van de rederij wordt weergegeven met in het midden een Hollandse molen en de vertrek en aankomstdatum van deze reis: 10 mei 1938 - 21 mei 1938. Naast het adres staat een eerste reis stempel.
Het stoompassagiersschip 'Nieuw Amsterdam' (II) werd gebouwd in 1938 bij scheepswerf de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) onder bouwnummer 200 voor rekening van rederij Holland Amerika Lijn.
Objecten uit de collectie Van Tuikwerd over de 'Statendam' (III), over het jaar 1936. (2019-06-13)
Het stoompassagiersschip 'Statendam' (III) werd gebouwd bij Harland & Wolff in Belfast en afgebouwd bij Wilton in Schiedam. Het vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn voer vanaf 1929 op de trans-Atlantische dienst tussen Rotterdam en New York en maakte in totaal 97 reizen. In mei 1940 ging de 'Statendam' verloren tijdens de eerste aanvallen op Rotterdam. 
startdatum1938-05-10 
einddatum1938-05-10 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.