Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Drukwerk met betrekking tot reizen met diverse schepen van de Holland-Amerika Lijn in het seizoen 1936-1937

titelDrukwerk met betrekking tot reizen met diverse schepen van de Holland-Amerika Lijn in het seizoen 1936-1937 
inventarisnummerDB9561 
collectiebedrijfsdrukwerk    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerHolland America Line;  Dieters, Rena 
scheepsnaamStatendam (III) [scheepsnaam]Rotterdam (IV) [scheepsnaam]Volendam (I) [scheepsnaam]Veendam (II) [scheepsnaam] 
omschrijvingSet brochures en andere drukwerk betreffende het passagiersschip s.s. 'Statendam' (III) en zusterschepen voor het vaarseizoen 1936-1937: 1. Folder waarin de Holland-Amerika Lijn haar derde klasse hutten aanprijst voor het reizen per s.s. 'Statendam' (III), s.s. 'Rotterdam', s.s. 'Volendam' en het s.s. 'Veendam'. De voorzijde toont een afbeelding van de varende s.s. 'Statendam' (III), gezien in een vóór-zijaanzicht op stuurboordzijde. 2. Gestempelde en van postzegels voorziene envelop, verzonden vanuit het kantoor van de purser aan boord van het s.s. 'Statendam' (III) op 10 februari 1937. Verzonden naar Mrs.W.G. Mackay te Denver, Colorado. De postzegels komen van Guadeloupe en zijn gestempeld. 3. Gestempelde en van postzegels voorziene envelop, verzonden vanuit het pursers kantoor aan boord van het s.s. 'Statendam' (III) op 10 februari 1938. Verzonden naar Mrs. J.L Sherraden te Ludlow, California USA. De postzegels komen van Martinique en zijn gestempeld. 4. Cruisefolder voor het seizoen december 1936 tot april 1937 voor cruises in de West-Indies met het s.s. 'Statendam' (III), het s.s. 'Rotterdam' (IV). Met het s.s. 'Volendam' (I) worden nog cruises gemaakt naar Bermuda in maart en april. 5. Kleurenfolder waarin het reizen naar Europa vanuit de U.S.A. met medeneming van de eigen auto aanbevolen wordt door de Holland-Amerika Lijn. 6. Kleurenfolder waarmee de Holland-Amerika Lijn haar STCA reizen propagandeert. De letters STCA staan voor Student Third Class Association, die werd opgericht in 1924. Deze reizen vonden plaats op de schepen 'Statendam' (III), 'Veendam' (I) en 'Volendam' (I). De derde klasse was inmiddels gewijzigd in toeristenklasse. 7. Kookboekje met Hollandse recepten, verzameld en vervaardigd door The Dutch Housewives of Holland, Michigan. Vóór- en achterzijde van de kaft tonen een afbeelding, voorstellend een bloemenmarkt in een dorp aan een rivier gelegen. Verkoopsters in klederdracht verkopen en verzorgen bossen bloemen in emmers op de kade.
Objecten uit de collectie Van Tuikwerd over de 'Statendam' (III), over het jaar 1936.
Het stoompassagiersschip 'Statendam' (III) werd gebouwd bij Harland & Wolff in Belfast en afgebouwd bij Wilton in Schiedam. Het vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn voer vanaf 1929 op de trans-Atlantische dienst tussen Rotterdam en New York en maakte in totaal 97 reizen. In mei 1940 ging de 'Statendam' verloren tijdens de eerste aanvallen op Rotterdam.
Het stoompassagiersschip 'Rotterdam' (IV) werd gebouwd in 1906 bij scheepswerf Harland & Wolff te Belfast; de doop en tewaterlating vond plaats op drie maart 1908 en de overdracht op zes juni van dat jaar.
Het stoompassagiersschip 'Volendam' (I) werd gebouwd bii scheepswerf Harland & Wolff te Belfast en op twaalf april 1922 overgedragen aan de rederij onder bouwnummer 649. Van 1940 tot 1945 gevaren als troepentransportschip voor het Ministry of War Transport en de Nederlandse regering. In 1948 terug bij de rederij.
Het stoompassagiersschip 'Veendam' (II) werd gebouwd onder bouwnummer 650 bij Harland & Wolf te Belfast in 1922 en op 23 maart 1923 overgedragen aan de rederij. In 1941 gevorderd door de bezetter en ingezet als logementsschip voor onderzeebootbemanningen. In 1947 terug bij de rederij na een herstel bij de Nederlandse Dok- en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM) te Amsterdam. 
startdatum1936 
einddatum1938 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.