Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Brieven, drukwerk en andere objecten van meneer en mevrouw Marshall, passagiers van de 'Nieuw Amsterdam' op de South-Ame...

titelBrieven, drukwerk en andere objecten van meneer en mevrouw Marshall, passagiers van de 'Nieuw Amsterdam' op de South-America and West Indies Cruise in februari 1939 
inventarisnummerH3457 
collectiehandschriften    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerGaillard, Emm.;  Enschedé en Zonen, Joh. 
omschrijving1. De boordkrant 'Lafayette Journal-Courier (Special Leper Edition)' van het s.s. 'Nieuw Amsterdam', 5 februari 1939. Onder andere nieuwsberichten over de gevechten tussen de Sovjet Unie en Japan in de grensstreek tussen Mantsjoekwo en Siberië en een verkeersongeval in Hollywood waarbij twee Amerikaanse filmsterren bij betrokken waren.
2. Programmaboekje van het Farewell Revue op 7 februari 1939 in de Grand Hall van de 'Nieuw Amsterdam'. Het programma bestaat uit 8 delen met muziek en gezang. Op de voorzijde is een tekening met de sikkel van de maan te zien die is versierd met slingers. Op de maan zijn muzikanten, danseressen en feestgangers te zien. Om de maan is een vallende ster met erop een dame en de planeet Saturnus met drie muziekanten op de ring te zien. Onderin is de 'Nieuw Amsterdam' onder stoom met drie grote schijnwerpers te zien. Op de achterkant een kleinere tekening van de 'Nieuw Amsterdam' onder stoom waar vuurwerk in de vorm van de Amerikaanse en Nederlandse vlaggen af komt. Op de voorgrond een wimpel in de kleuren van de stad Rotterdam met de naam N.A.S.M. en onder de tekening Holland-America Line.
3. Wijnkaart van zondag 29 januari 1939 met de sugestie per gang en de prijs van een glas in dollars. Op de kaart is een middeleeuwse scene van een drinkgelag op een kasteelmuur aangebracht. De wijnlijst is afgedrukt op een vlak dat doet denken aan een oud perkament met een zegel.
4. Dekplan van de 'Nieuw Amsterdam' met één dek per pagina. Op een aantal pagina's zijn ter illustratie foto's geplaast.
5. Passagierslijst van de 'Nieuw Amsterdam' voor de Cruise to the West Indies and Rio de Janeiro, vertrekkend vanuit New York. Bij een aantal passagiers zijn de woonplaats met pen bijgeschreven. Achterin hebben verschillende mensen hun naam en adres genoteerd.
6. Bagagelabel van meneer en mevrouw Henry W. Marshall, Jr. Op de voorzijde van het label staat Luxury Cruise en een afbeelding van een molen met daaronder op een zwart vlak informatie over de HAL. Over de informatie is een ronde sticker geplakt met een zwarte M erin en met groene accenten. Op de achterzijde is de informatie van Mr. and Mrs. Henry W. Marshall, Jr, passagiers van de 'Nieuw Amsterdam' die op 14 januari 1939 vertrekt en ze verblijven in hut 145. Aan het label zit een touwtje.
7. Bagagelabel van meneer en mevrouw Henry W. Marshall, Jr. Op de voorzijde van het label staat Luxury Cruise en een afbeelding van een molen met daaronder op een zwart vlak informatie over de HAL. Over de informatie is een ronde sticker geplakt met een zwarte M erin en met groene accenten. Op de achterzijde is de informatie van Mr. and Mrs. Henry W. Marshall, Jr, passagiers van de 'Nieuw Amsterdam' die op 14 januari 1939 vertrekt en ze verblijven in hut 145. Aan het label zit een touwtje.
8. Telegram en envelop aan H. Marshall Jr., passagier van de 'Nieuw Amsterdam' in Rio de Jeneiro. De boodschap is in code met in potlood de ontcijfering genoteerd. De codes zijn terug te vinden in een codeboekje dat Western Union heeft uitgegeven.
9. Codeboekje van Western Union met codes voor telegramberichten. De codes uit de telegram H3457-8 zijn in het boekje aangemerkt.
10. Brief van Dagmar en Hjalmar van 20 december 1954 aan Helen Marshall. De brief zit in een envelop van het Noorse consulaat in Salvador Brazilië. In de brief schrijven de auteurs dat ze het fijn vinden na vele jaren nog in contact te zijn met Helen Marshall.
11. Brief van Dagmar en Hjalmar van 19 december 1956 aan Helen Marshall. De brief is geschreven in Salvador in Brazilië In de brief beschrijven Dagmar en Hjalmar het leven van hun kinderen en kleinkinderen en sturen de beste wensen voor kerst en nieuwjaar.
12. Prentbriefkaart met op de voorzijde een stadsgezicht van Salvador, Brazilië. De kaart is gericht aan Helen Marshall en ondertekend door Dagmar en Hjalmar. In de kaart is een tekst in het Portugees gedrukt. Dik gedrukt is Vrolijk Kerstmis en een Gelukkig Nieuw Jaar. Ongedateerd.
13. Envelop van Mathews in New York aan mevrouw Marshall, Jr. 822 Kossuth Street Lafayette Indiana. De naam van de officiële fotograaf aan boord is Robert Mathews, zie H3457-5.
14. Folder voor de Combined Gala Opening and Grand Finale van de Leper's Lounge op 6 februari 1939.
15. Folder voor de Combined Gala Opening and Grand Finale van de Leper's Lounge op 6 februari 1939.
16. Menukaart voor een diner voor de Lepra Kolonie aan boord de 'Nieuw Amsterdam' op 5 februari 1939. Meneer en mevrouw Marshall staan op de gastelijst. Op de voorkant een voorsteling met een edelsteen met daarin een vrouw en een jaguar. Om de edelsteen zijn palmbomen en Arabische architectuur geplaatst. Onder de edelsteen een banier met The Topaze erop.
17. Twee kaartjes met op de ene kant gedrukt Miss Davie Belle Eaton en op de andere kant met pen geschreven The Skunk invites the leper colony to eattill you have spots before your eyes!
18. Blad papier met de tekst van The Leper's Theme Song.
19. Foto van een gezelschap dat zich heeft verkleed, poserend aan boord van het schip. Bijschrift: Helen Strouse as Mea West, Mrs. Stritzinger as Indian Maid, Mr A.E. Gibson as Rio Cruise Rest & Relexation, Mr A. Gibson as Souvernis of Cruise. In het negatief genummerd 332.
20. Foto van het huis van de heer en mevrouw Marschall in Lafayette (Indiana, USA) met sneeuw. Bijschrift: Home again to winter weather.
21. Foto van Doug en Eleanor McWilliams, Helen Strous, Helen en Henry Marshall in het Waldorf Hotel. Bijschrift: Doug and Eleanor McWilliams in our room at Waldorf after return from cruise with Helen Strouse and me.
22. Mevrouw Marshall zittend op een ezel en meneer Marshall ernaast, tijdens een excursie. Bijschrift: Donkey decorated with brilliant red Bougainvillea, taken in front of the shop where the native wares were sold in Charlotte Amalie - St. Thomas Virgin Isl. where we bought straw purses, tortoisshell souvenirs, hats and mahogany canes. Also bought Jensen silver at the Danish shop. Genummerd 406.
23. Foto van Doug and Eleanor McWilliams aan dek.
24. Foto van Frank Sutch aan dek.
25. Foto van steward Charlie aan dek van de 'Nieuw Amsterdam'' . Bijschrift: Charlie, dining room steward.
26. Foto van Frank Sutch aan dek van het schip.
27. Foto van Mrs. Lola Apperson op een terras (niet aan boord van het schip).
28. Foto van Jessie Wilding op een terras (niet aan boord van het schip).
29. Foto van Dick McWilliams, Eileen Riley en Helen Marschall, waarschijnlijk tijdens een excursie.
30. Foto van Louis Cahn aan dek.
31. Kaartje met voorgedrukt: De Lepra Kolonie s.s. 'Nieuw Amsterdam' 4 februari 1939. En met de hand geschreven: Helen Marshall.
32. Kaartje met voorgedrukt: De Lepra Kolonie s.s. 'Nieuw Amsterdam' 4 februari 1939. En met de hand geschreven: 'Pic' Marshall. Bijschrift: McWilliams cocktail party in Stuyvesant Bar.
33. Foto van een gezelschap aan de bar aan boord met Doug McWilliams, Jessie Wilding, Helen Strouse, Helen Marshall, Carry Wilding, Bob Wildman, 'Pick' Marshall, Frank Sutch, Eleanor McWilliams, Norman Wilding, Eileen Riley, Louis Cahn. Zij houden een bord vast met de tekst "Leper Colony Laundry". helemaal rechts de barman. Genummerd 373.
34. Foto van Helen Strous.
35. Foto van Norman Wilding aan dek, aan een tafel.
36. Gedrukte liedtekst van het lied The Old Windmill.
37. Foto van een groep passagiers die aan dek wordt vermaakt met limbodansen. Bijschrift: Watching hurdle dance - the hurdle is lowered until couple holding hands can barely wiggle under it. Rolly Waterman and Don Curtin running event. Bob Smith awarded champagne for prize. Op de voorkant is met pen aangegeven waar Helen en 'Pick' Marshall staan. Genummerd 321.
38. Foto van een groep passagiers die aan dek wordt vermaakt met het Horse race spel. Bijschrift: Pick betting on the Racehorse game on sports deck. Bob Wildman of Baltimore standing aside him. Op de voortkant is met pen aangegeven waar 'Pick' Marshall staat.
39. Foto van Bob Wildman en Lou Cahn in zwemkleding aan dek.
40. Foto van Bob Wildman poserend aan dek van de 'Nieuw Amsterdam' tijdens het zwemmen.
41. Foto van Bob Wildman en Louis Cahn bij het steeplechase race spel, met elk een genummerd paard.
42. Foto van Lou Cahn, poserend aan dek van de 'Nieuw Amsterdam' tijdens het zwemmen.
43. Foto van het s.s. 'Nieuw Amsterdam' op zee, gezien aan stuurboordzijde.
44. Foto van het s.s. 'Nieuw Amsterdam' voor anker voor een kust.
Objecten uit de collectie Van Tuikwerd over de ‘Statendam’ (III).
Het passagiersschip 'Statendam' (III) werd gebouwd bij Harland & Wolff in Belfast en afgebouwd bij Wilton in Schiedam. Het vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn voer vanaf 1929 op de trans-Atlantische dienst tussen Rotterdam en New York en maakte in totaal 97 reizen. In mei 1940 ging de 'Statendam' (III) verloren tijdens de eerste aanvallen op Rotterdam. 
startdatum1939-02-05 
einddatum1956-12-19 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.