Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Plakboek van Leonie Vogel betreffende de West Indies Cruise van het s.s. 'Statendam' van 25 februari t/m 20 maart 1930

titelPlakboek van Leonie Vogel betreffende de West Indies Cruise van het s.s. 'Statendam' van 25 februari t/m 20 maart 1930 
inventarisnummerH3432 
collectiebedrijfsdrukwerk    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerVogel, Leonie 
scheepsnaamStatendam (III) [scheepsnaam] 
omschrijvingPlakboek van Leonie Vogel over de cruise die zij maakte in 1930 aan boord van het s.s. 'Statendam' (III) van de Holland-Amerika Lijn. In het plakboek een verzameling folders, Het begint met de correspondentie met agent Raymond & Whitcomb die de cruise voor haar regelde. Daarna veertien kaartjes, een telegram en briefjes van Amerikaanse vrienden en kennissen die haar een goede reis wensen. Vervolgens een in delen geknipte folder over het passagiersschip, en diverse menukaarten en programma's van evenementen tijdens de reis. Op blad 13 een passagierslijst, waarin mevrouw Vogel aanvinkte met wie zij tijdens de reis contact had. Verspreid over het plakboek (chronologisch ingeplakt) exemplaren van 'The Galleon', de boordkrant van het 'Statendam' (nummer 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, "0"). Voorts drukwerk met de excursies die zij vanaf het schip maakte, zoals naar San Juan op 25 februari. Op blad 15 foto's van het spelen van Horse Race, inclusief een bonnetje daarvoor. Foto's van de tripjes (landschap, schip in haven) waarbij hoogstwaarschijnlijk ook Leonie Vogel zelf is gefotografeerd. Souvenirfolder en foto's van San Juan, Puerto Rico, Barbados, Trinidad, La Guaira, Curacao, Panama, Jamaica, Havana (incl setje folders van Cuba), Nassau. Aan het eind een foto van passagiers aan dek van het schip, menukaart van het farewell dinner, wat kaartjes nodig bij de douane. Achterin losse folders, brieven etc. die zij niet meer in het plakboek heeft geplakt. Het nummer "0" van boordkrant The Gallon is een fictieve: het is gedateerd 1942 (terwijl de reis in 1930 was) en vol grapjes als uitgever "Raisem and whippem company" van de "Less Undies Cruise".
Het passagiersschip 'Statendam' (III) werd gebouwd bij Harland & Wolff in Belfast en afgebouwd bij Wilton in Schiedam. Het vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn voer vanaf 1929 op de trans-Atlantische dienst tussen Rotterdam en New York en maakte in totaal 97 reizen. In mei 1940 ging de 'Statendam' verloren tijdens de eerste aanvallen op Rotterdam.
Objecten uit de collectie Van Tuikwerd over de ‘Statendam’ (III). 
startdatum1930 
einddatum1930 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.