Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Diverse contemporaine documenten, zoals krantenknipsels, brieven, brochures, tijdschriftafleveringen met betrekking tot ...

titelDiverse contemporaine documenten, zoals krantenknipsels, brieven, brochures, tijdschriftafleveringen met betrekking tot de scheepsramp met de Engelse stoomveerboot 'Berlin' op 21 februari 1907 op de pier van Hoek van Holland. De documenten zijn afkomstig uit het bezit van Jacob Berkhout, gezagvoerder van het loodsvaartuig 'Hellevoetsluis', die bij de redding betrokken was en Prins Hendrik naar het scheepwrak vervoerde. 
inventarisnummerH3429 
collectiehandschriften    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
scheepsnaamBerlin[scheepsnaam] 
omschrijvingDe scheepsramp met de 'Berlin' geldt als de grootste scheepsramp voor de Nederlandse kust in vredestijd. Bij de ramp kwamen 128 van de 144 opvarenden om, onder wie ongeveer 40 bemanningsleden, bijna allemaal uit Harwich.
1. Brochure "Holland's Heroes;" or The Wrecked 'Berlin.' (second edition, 1907) met daarin het Engelstalige gedicht "Holland's Heroes" door B.S. Jefferies. Volgend het omslag is dit exemplaar eigendom van Jacob Berkhout, gezagvoerder van het loodsstoomvaartuig 'Hellevoetsluis'. Los ingevoegd zijn: a. een Duitse prentbriefkaart, gestempeld 25 februari 1907, met een moelijk leesbare tekst met in potlood het woord 'Bravo!', b. een brochure 'Tekst der te zingen Liederen op 5 Maart 1907 bij gelegenheid van het Huldebetoon aan de redders der schipbreukelingen van het stoomschip "Berlin", op 22 februari 1907, aan den Hoek van Holland' (bevat de tekst van zes liederen en ondertekend door de leden van het Ere-comité en de Commissie), c. een handgeschreven kaartje door de schout-bij-nacht, gericht aan kapitein Berkhout en gedateerd 7 maart 1907, waarin Berkhout wordt gefeliciteerd met de hem toegekende eremedaille in goud van de Orde van Oranje-Nassau, d. bewijs van Toegang op Dinsdag 5 Maart a.s., e. een handgeschreven kaartje door B.A. Kwast, leraar aan de Gemeentelijke Burgerschool in Groningen, gericht aan de 'edele menschenvrienden', waarin zij bedankt worden voor hun moed, vastheid van wil en opoffering, f. Bewijs van Toegang op het gereserveerde terrein op Dinsdag 5 Maart a.s.
2. Brochure 'De scheepsramp aan den Hoek van Holland of Het Vergaan van de Berlin' door Hub. J. Bouten ("De Maas", Venlo, tweede druk) 
startdatum1907 
einddatum1957 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.