Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Aanvaring stoomlogger 'Bertina', VL.85 en ms 'Kota Inten'.

titelAanvaring stoomlogger 'Bertina', VL.85 en ms 'Kota Inten'. 
inventarisnummerH1129 
collectiehandschriften    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerRijkspolitie te Water, Groep Vlaardingen;  Rijksindentificatiedienst, Fototechnische Dienst 
scheepsnaamNieuwe Waterweg 
omschrijvingSituatieschets van de aanvaring van het s.s. 'Kota Inten' met de stoomlogger VL 85 'Bertina' op de Nieuwe Waterweg op 23 december 1949, en vijf foto's van de opgelopen schade aan 'Bertina', gemaakt door de Fototechnische Dienst van de Rijksidentificatiedienst na het lichten van het wrak. De stukken maakten deel uit van het proces verbaal dat was opgemaakt door de Groep Vlaardingen van de Rijkspolitie te Water

Op 23 december 1949 kwam de 'Kota Inten' op de Nieuwe Waterweg ter hoogte van Maassluis in aanvaring met de stoomlogger VL 85, 'Bertina'. Bij de aanvaring werd het achterschip van de 'Bertina' aan bakboordzijde geraakt, waarna het schip zonk. De Rijkspolitie te Water (Groep Vlaardingen) maakte proces verbaal op; de situatieschets maakte deel uit van dit proces verbaal. Nadat het gezonken schip was gelicht werd door de Fototechnische Dienst van de Rijksidentificatiedienst een aantal foto's gemaakt, die aan het proces verbaal werden toegevoegd. Op 20 April 1950 deed de Raad voor de Scheepvaart uitspraak over het ongeluk. De 'Bertina' werd bij het herstel omgebouwd tot motorschip. 
afmetingenlengte  cm 
breedte  cm 
 
startdatum1949-12-23 
einddatum1950-04-20 

Commentaar van bezoekers

Pieter Jan Klapwijk, applicatiebeheerder Maritiem Museum Rotterdam | 2015-03-30 | 09:04:23@Nico van Duyvenvoorde: Op 23 december 1949 kwam de 'Kota Inten' op de Nieuwe Waterweg ter hoogte van Maassluis in aanvaring met de stoomlogger VL 85, 'Bertina'. Bij de aanvaring werd het achterschip van de 'Bertina' aan bakboordzijde geraakt, waarna het schip zonk. De Rijkspolitie te Water (Groep Vlaardingen) maakte proces verbaal op; de situatieschets maakte deel uit van dit proces verbaal. Nadat het gezonken schip was gelicht werd door de Fototechnische Dienst van de Rijksidentificatiedienst een aantal foto's gemaakt, die aan het proces verbaal werden toegevoegd. Op 20 April 1950 deed de Raad voor de Scheepvaart uitspraak over het ongeluk. De 'Bertina' werd bij het herstel omgebouwd tot motorschip. De stukken in het Maritiem Museum maakten deel uit van het proces verbaal dat was opgemaakt door de Groep Vlaardingen van de Rijkspolitie te Water. Het onderzoek van de Raad voor de Scheepvaart wees uit dat de stuurman van de ‘Bertina’ blaam trof voor de aanvaring, omdat hij een navigatiefout zou hebben gemaakt, waardoor de ‘Bertina’ dwars voor de ‘Kota Inten’ kwam te liggen. E.e.a. was voor de directeur van het Loodswezen aanleiding om van leer te trekken tegen de vissers die maar raak zouden varen en zich weinig van de seinen en reglementen zouden aantrekken. Een vinnige reactie van een Vlaardinger schipper in het Vrije Volk was zijn deel. Een trouwe bezoeker van Maritiem Digitaal stuurde ons een overzicht van krantenartikelen; u ontvangt ze per separate mail. De gebundelde uitspraken van de Raad voor de Scheepvaart zijn in de bibliotheek van het Maritiem Museum Rotterdam aanwezig. De bibliotheek is op vrijdagen tussen 10 en 17 uur geopend voor publiek. 
nico van duyvenvoorde | 2015-03-21 | 20:05:28 Mijn vader was ten tijde van de aanvaring opvarende van de Bertina. Ik zou graag willen weten of u nog meer informatie/ documentatie heeft over deze aanvaring.
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.