Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Journaal gehouden aan boord van het Nederlandse hoekerschip 'Boreas' gevoerd door kapitein G. de Jong, uit de periode 12...

titelJournaal gehouden aan boord van het Nederlandse hoekerschip 'Boreas' gevoerd door kapitein G. de Jong, uit de periode 12 juli 1872 tot en met 3 november 1873 
inventarisnummerH1018 
collectiehandschriften    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerNijs jr., W. 
omschrijvingHet scheepsjournaal van de 'Boreas' uit de periode 12 juli 1872 tot en met 3 november 1873. In die periode vervoert de kustvaarder 'koopmansgoederen' zoals jenever, wijn, kaarsen, tabak, meekrap, glaswerk, suiker, ijzerdraad, aardewerk via het Engels Kanaal naar Gibralar, Malta, Smijrna, Cesme, Lascita, Figania, St. Ubis, Lissabon, Oporto en Faro. In totaal negen door de stuurman onderscheiden reizen. Het scheepsjournaal is geschreven door de stuurman W. Nijs jr. en aan het eind van elke reis mede-ondertekend door de kapitein, G. de Jong. Elke dag is nauwkeurig genoteerd hoe het weer is, wat het bestek is en eventuele bijzonderheden. Bijzonder aspect aan de vermeldingen van de lading is het daarbij optekenen van de herkomst daarvan.
Het Nederlandse hoekerschip 'Boreas' uit Vlaardingen wordt in 1839 gebouwd en is 114 ton groot. In 1860 gaat het schip van eigenaar M. van Rossen / Hogendijk uit Vlaardingen over naar Van Harwegen & Den Breems uit Vlaardingen. Van 1866 tot 1875 is G. de Jong kapitein op het schip. Dan wordt het schip verkocht aan kapitein/eigenaar H. de Goede uit Rotterdam en herdoopt 'Volharding'.
Stuurman Wilhelmus Johannes Nijs (1845-1920) is vanaf ca 1866 werkzaam als zeeman, waarschijnlijk meteen als stuurman. Nijs heeft één keer als kapitein gevaren. Na een schipbreuk in 1874 gaat Willem als stuwadoor werken bij stuwadoorsbedrijf Seeuwen & Co. Hij werkt dan voornamelijk voor de heren Seeuwen (Wijnhaven 169 en pakhuis Wijnhaven 9) en de firma Müller die de lijndienst Rotterdam-Hull onderhoudt: Hull & Netherlands Steamship Company Co. Ltd.. 
afmetingenhoogte 34.2 cm 
breedte 43.8 cm 
breedte 22.1 cm 
dikte 1.7 cm 
 
startdatum1872-07-12 
einddatum1873-11-03 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.