Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Persoonlijke documenten, afkomstig van Jan Willem Hensen, kapitein op een Rijnsleepboot

titelPersoonlijke documenten, afkomstig van Jan Willem Hensen, kapitein op een Rijnsleepboot 
inventarisnummerH310 
collectiehandschriften    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
omschrijvingHandschriften en brochures, afkomstig van Jan Willem Hensen, geboren in 1895 te Kesteren. Hij was vanaf 1933 kapitein op stoomsleepboot de 'Bellatrix' en heeft gevaren op de Rijn tussen Rotterdam en Mannheim.
1. Rijnschipperspatent, no. 4546. Het bevindt zich in een klein mapje. In het patent staat vermeldt dat de schipper Jan Willem Hensen bevoegd is om te varen op een stoomsleepboot [de 'Bellatrix'] op de Rijn van Mannheim tot [de sluis] Spijksche Veer, per 11/04/1933. Op de achterkant van het patent staat een foto en een signalement van de schipper.
2. Scheepsjournaal van stoomsleepboot s.s. 'Bellatrix'. Het journaal loopt van 01/05/1934 tot 05/02/1943. Het schip voer op de route Rotterdam-Mannheim. In 25 september 1939 werd het schip aangenomen voor de Rijksvaartuigendienst. Vanaf deze tijd lag het stil aan de Loyd [Lloydkade] te Rotterdam. In 2 maart trad de 'Bellatrix' uit de dienst en ze ging [weer] varen op de Rijn. In mei 1940 bevindt de Bellatrix zich in Duitsland, pas begin juni keert zij terug naar Nederland. In september 1940 wordt het stoomsleepschip gehuurd door de Wehrmacht en sleept het ontkopte spitsen en kempenaars naar o.a. Leiden, Schiedam, Dordrecht en Rotterdam. Ook vervoert het o.a. marine olie, consitentvet, pakwol en petroleum [dit alles voor Operatie Zeeleeuw, de invasie van Engeland]. Vanaf november 1940 tot het einde van het scheepsjournaal vaart de 'Bellatrix' uitsluitend in Duitsland en doet het slechts een enkele keer per maand Nederland aan. Opmerkelijk: een aantal keer, in december 1940 en per 21/06/1942 definitief, is er een ander handschrift, wat duidt op andere schrijver(s).
3. Boekje met de sleeptarieven van N.V. Sleepvaart Maatschappij 'Rhea', gelegen te Rotterdam, uitgegeven in april 1926. Hoewel er twee routes worden vermeld, de Rijndienst en de Zuid-Willemsvaart dienst, herbergt dit boekje enkel de sleeptarieven op de Rijn (van Lobith tot Koblenz).
4. Een brochure met daarin de tarieven van de Nederlandsche Stoomsleepdienst (voorheen P. Smit Junior). Deze dienst sleepte binnenvaartuigen in het Rotterdamse havengebied in twee gebieden: "beneden het veer te IJsselmonde", en "beneden de bruggen". De tarieven waren geldig vanaf 01/11/1956.
5. Een klein boekje genaamd 'Die Farben der Deutschen Reedereien'. In het boekje staan kleuren afbeeldingen van de vlaggen van diverse Duitse rederijen. Het is ongedateerd [maar waarschijnlijk uit 1955].
6. Een toeristische kaart in kleur welke het gebied beslaat van 'De Rijn van Mainz tot Keulen'. De taal is Nederlands. Ongedateerd.
7. Een toeristische kaart in zwart-wit van het gebied de 'Mosellauf von Trier bis Koblenz'. De taal is Duits en ook deze kaart is ongedateerd.
8. 'De Rijn als vaarwater', door G.C. van Kooy, oud-Rijnschipper en oud-leraar van de Binnenvaartschool te Rotterdam. Vaarboekje uit voorjaar 1943, bestemd voor Rijnschippers. 
startdatum1926 
einddatum1956 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.