Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Van Tuikwerd. Statendam 1927, 1928 en 1929

titelVan Tuikwerd. Statendam 1927, 1928 en 1929 
inventarisnummerFs13858 
collectieFotocollectie    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
scheepsnaamStatendam (III) [scheepsnaam]Columbus[scheepsnaam]Diana[scheepsnaam]Roode Zee[scheepsnaam]OOSTZEE[scheepsnaam]Poolzee[scheepsnaam]Seine[scheepsnaam]Waterweg[scheepsnaam]Rozenburg[scheepsnaam]Hoek van Holland[scheepsnaam]Kever[scheepsnaam]Atlas[scheepsnaam]Argus[scheepsnaam]Achilles[scheepsnaam]Titan[scheepsnaam]Schiedam[scheepsnaam]Feijenoord[scheepsnaam] 
omschrijvingVier (4) afzonderlijke zwart-wit foto's in diverse beeldformaten, voorstellend de sleepreis van het casco van de 'Statendam' van Belfast naar Schiedam, het casco in het dok bij scheepswerf Wilton tijdens de aanbouw periode én een beeld van het afgebouwde schip, varend op de Nieuwe Waterweg. De foto's laten de volgende beelden zien: Foto 01 - Het transport van scheepswerf Harland & Wolff te Belfast is aangekomen bij scheepswerf Wilton te Schiedam, alwaar het schip geheel afgebouwd zal worden. Zeven stoomsleepboten assisteren het casco tijdens de sleepreis over de Nieuwe Waterweg, terwijl een achtste stoomsleepboot - 'Kever' - stand-by is. Op de rivier wordt de sleep overgenomen door een stuk of zes havenslepers van Smit & Co. De stoomtender 'Columbus' van de Holland Amerika Lijn is - uiterst rechts - met directieleden en genodigden aanwezig, evenals de directie-motorboot 'Tab' van scheepswerf Wilton. ( niet te zien op de foto). Het motorjacht 'Diana' van Smit & Co's Sleepdiensten vaart ook mee, evenals een niet bij scheepsnaam herkenbaar motorvaartuig met - vermoedelijk - pers en genodigden - mogelijk van de Gemeentelijke Havendienst. Foto 02 - Zicht op de stuurboordzijde van het casco van de 'Statendam', gezien vanaf de overzijde van de rivier de Nieuwe Maas. Het enorme casco verbergt de scheepswerf Wilton te Schiedam waar de sleep vóór ligt. Diverse stoomsleepboten assisteren hetcasco bij de aflevering aan de werf. Een zeilvaartuig met hulpbootje passeert het casco. Datering 20 april 1927. Foto 03 - Zicht op de bakboordzijde van het passagiersschip 'Statendam' tijdens de afbouwperiode op de scheepswerf Wilton te Schiedam en gelegen aan de afbouwkade naast het tweeling bouwdok. Datering 27 maart 1928. Foto 04 - Zicht op de bakboordzijde van het varende turbine-stoomschip 'Statendam', hier te zien op de Nieuwe Waterweg nabij de Sunlight Fabrieken te Vlaardingen. Het schip voert aan de voorste mast de vlag ten teken dat het vaartuig beperkt manoeuvreerbaar is; de stoomsleper 'Furie' ligt stand-by bij het achterschip. De zeepfabriek word gepasseerd aan stuurboordzijde.
Objecten uit de collectie Van Tuikwerd over de aan- en afbouw van het s.s.'Statendam'.
Het passagiersschip 'Statendam' (III) werd gebouwd bij Harland & Wolff in Belfast en afgebouwd bij Wilton in Schiedam. Het vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn voer vanaf 1929 op de trans-Atlantische dienst tussen Rotterdam en New York en maakte in totaal 97 reizen. In mei 1940 ging de 'Statendam' verloren tijdens de eerste aanvallen op Rotterdam. 
afmetingenhoogte 11.0 cm 
breedte 37.5 cm 
hoogte 11.0 cm 
breedte 36.4 cm 
hoogte 28.8 cm 
breedte 38.0 cm 
hoogte 24.8 cm 
breedte 38.3 cm 
 
startdatum1927 
einddatum1929 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.