Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Aankomst van het s.s. 'Nieuw Amsterdam' van de Holland Amerika Lijn in de haven van Rotterdam op 10 april 1946

titelAankomst van het s.s. 'Nieuw Amsterdam' van de Holland Amerika Lijn in de haven van Rotterdam op 10 april 1946 
inventarisnummerP3993 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerZwalm, Cornelis van der 
scheepsnaamNieuw Amsterdam (II)[scheepsnaam] 
omschrijvingDe 'Nieuw Amsterdam' bijna helemaal in grijze camouflagekleuren, behalve de schoorstenen die de kleuren van de HAL hebben. Om het passagiersschip heen allerlei schepen, die de terugkomst in de haven van Rotterdan luister bijzetten. Helemaal links een zeilend binnenvaartschip, in het midden de stoomsleepboot 'Siberië', ook voor de 'Nieuw Amsterdam' en rechts stoomsleepboten. Voor het schip een rivierpassagiersschip en helemaal rechts op de achtergrond een zeegaand vrachtschip.
In september 1940 droeg de Nederlandse Regering het passagiersschip 'Nieuw Amsterdam' over aan het Engelse Ministerie van Transport dat het in beheer gaf aan de Cunard Line als troepentransportschip. Na de capitulatie van Japan werd het schip ingezet voor de repatriëring van Nederlandse staatsburgers uit Nederlands-Indië. Op 8 april 1946 overhandigde de Britse Regering het schip weer aan de Holland-Amerika Lijn, waarna men op de schoorstenen de bedrijfskleuren heeft aangebracht. De aankomst in de haven van Rotterdam op 10 april 1946 was een grootse thuiskomst en viel samen met de achtste verjaardag van de tewaterlating.
Dit schilderij heeft jarenlang in de verschillende interieurs van de herenkapsalon van J.J. de Haan in Rotterdam gehangen. 
afmetingenhoogte 70.8 cm 
breedte 250.0 cm 
 
startdatum1946 
einddatum1946 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.