Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Ontwerp zonnewijzer

titelOntwerp zonnewijzer 
inventarisnummerN396 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerJanzen, Herman Diederik 
omschrijvingEen ontwerp voor een zonnewijzer. De zonnewijzer bestaat uit een halve bol omvat door een visfiguur, daaraan een man - een soort visser - die met de wijzer een roeibeweging maakt.
Dit ontwerp is gemaakt in opdracht van drie werven: C. van der Giessen & zonen uit Krimpen aan den IJssel, Machinefabriek en Scheepswerf Piet Smit jr. uit Rotterdam en Boele's Scheepswerven en Machinefabriek uit Bolnes, als geschenk aan de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij (KNSM) dat in oktober 1956 haar 100-jarig bestaan vierde. Dit oorspronkelijke ontwerp werd door de opdrachtgevers als een bijzonder kunstwerk ervaren en gewaardeerd. Desalniettemin is het kunstwerk uiteindelijk heel anders geworden, voornamelijk omdat het ontwerp niet te realiseren bleek. Het uiteindelijk beeld, getiteld De Bootsman, verbeeldt een bootsman met een zonnewijzer onder zijn arm. Die zonnewijzer is in uitvoering anders dan het oorspronkelijke ontwerp. 
afmetingenhoogte 83.7 cm 
breedte 68 cm 
dikte 1.2 cm 
 
startdatum1956 
einddatum1956 

Commentaar van bezoekers

Suzan Janzen | 2019-01-11 | 10:06:59 Goedemorgen, deze tekening is gemaakt door mijn vader. Wij kenden hem niet. Zou het mogelijk zijn om er een betere foto van te maken voor ons, zijn 3 dochters. Wij vinden het een heel mooi ontwerp namelijk. Graag uw reactie. Met vriendelijke groet, Suzan Janzen
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.