Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Briefkaart van Sophie Rotgans-Dalkmann en Jan Rotgans, met vermelding van de dood van Matthijs Rotgans, plus tekenboekje

titelBriefkaart van Sophie Rotgans-Dalkmann en Jan Rotgans, met vermelding van de dood van Matthijs Rotgans, plus tekenboekje 
inventarisnummerH1052 
collectiehandschriften    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerRotgans, Jan 
omschrijving1. Een briefkaart van Jan Rotgans aan zijn ouders met de volgende tekst: "R'dam 12 Mei 1940. Waarde ouders. Hiermede deel ik u langs dezen weg mede dat mijn broer Matthijs in zijn werkzaamheden Zaterdagavond circa 6 uur op de havendienstboot door een vijandelijken mitrailleur kogel is gedood. Groetend. Sophie en J. Rotgans en verdere famillie". Sophie is de weduwe van de omgekomen Matthijs Rotgans, Jan is zijn jongere broer. Matthijs Rotgans was bij leven schipper bij de havendienst van Rotterdam. Hij kwam om het leven tijdens bluswerkzaamheden aan de 'Statendam III' op 11 mei 1940, toen hij werd getroffen door (vijandelijke) kogels.
2. Een tekenboekje bestaande uit elf bladen (genummerd 1 t/m 10 en 15) met aan één zijde simpele tekeningen met teksten eronder die betrekking hebben op Rotterdam in oorlogstijd. Op pagina twee een tekening van de brandende 'Statendam' met de tekst: "de "Statendam" aan de Wilhelminakade".
Matthijs Rotgans (Den Helder 1892 - Rotterdam 11 mei 1940) werkte als derde stuurman, brugwachter en vervolgens schipper bij de Gemeentelijke Havendienst van Rotterdam. Hij was getrouwd met Sophia A.B. Dalkmann en had drie kinderen. 
afmetingenhoogte 8.9 cm 
breedte 13.8 cm 
hoogte 22.1 cm 
breedte 15.1 cm 
 
startdatum1940-05-12 
einddatum1940-05-17 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.