Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Battledress blouse M1949, marinier 2e klasse

titelBattledress blouse M1949, marinier 2e klasse 
inventarisnummer04171 
museumMariniersmuseum   Mariniersmuseum
makerKors en Moorman 
omschrijvingEen battledress blouse M1949, met op de linker bovenarm een rangonderscheidingsteken voor een marinier 2e klasse. Op de rechterbovenarm een stoffen embleem van het Korps Mariniers. De jas heeft een halfstaande ongevoerde kraag, met een sluiting door middel van een lip met knoopsluiting. Op de schouders taps toelopende schouderbedekkingen, aan de halszijde bevestigd met een knoop. Op de borst twee opgezette borstzakken met een plooi en accoladeklep, met een verdekte knoopsluiting. De jas heeft een linksbovenliggende verdekte sluiting door middel van vijf knopen. Aan de onderzijde een tailleband met aan de linkerzijde een sluittong, aan de rechterzijde te bevestigen aan een metalen schuifgesp. Aan de achterzijde op de tailleband drie knoopsgaten voor het vastmaken van de broek. Een binnenzak. De mouwen zijn aan de onderzijde voorzien van een split en een manchet met een verdekte knoopsluiting. Alle knopen van bruin kunststof. De kraagpunten zijn vastgenaaid aan de jas. 
afmetingenmaat 51  
 
startdatum1958 

Commentaar van bezoekers

Sjak Draak (collectiebeheerder Mariniersmuseum) | 2014-07-29 | 15:11:05@ Fred Sint: ... daarom hebben we nu toch alle beschrijvingen van de jassen en broeken M1949 aangepast naar aanleiding van uw opmerkingen. Er staat nu overal: "Een veldblouse M1949, ook wel bekend als kaki buis, etc.". Daarnaast hebben we er een korte opmerking bij geplaatst over de tenues waarbij de kaki buis en broek gedragen werden. Het kan wel even duren voor dit op Maritiem Digitaal aangepast is, maar in ons systeem is de wijziging al doorgevoerd. Dank voor de opmerkingen!
Sjak Draak (collectiebeheerder Mariniersmuseum) | 2014-07-29 | 14:44:19@ Fred Sint: Het is vaak lastig om voor objecten termen te "bedenken" die eenduidig zijn, ook omdat de officiële benamingen nog wel eens wisselen. Zo is deze jas meestal onderdeel van het daagse tenue, maar tijdens de opleiding vaak ook onderdeel van het veldtenue. Daarom hebben we hier gekozen voor de aanduiding die Talens in zijn standaardwerk over de Nederlandse uniformen hanteert, nl. veldblouse M1949, maar dan met de oorspronkelijke benaming van de battle dress blouse. Het blijft echter mensenwerk...
fred sint | 2014-07-23 | 20:39:10Met alle respect maar dan lijkt mij de benaming Dagelijks tenue model 1945 een betere omschrijving. Eventueel aangevuld met: Bij het korps Mariniers bekend onder de naam Kaki buis en afgeleid van de Britse "Battle dress blouse".Temeer daar de battle dress blouse M1949 niet bestaat.
Sjak Draak (collectiebeheerder Mariniersmuseum) | 2014-07-23 | 11:35:16@ Fred Sint: Inderdaad werd de battle dress blouse door de Nederlandse mariniers na 1945 als daags tenue gedragen. In de kledingvoorschriften is meestal sprake van "khaki buis". De term "battle dress blouse M1949" is hier gebruikt om de jas op dezelfde lijn te plaatsen als de jassen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Groot-Brittannië en Canada zijn vervaardigd, en ook door Nederlandse mariniers zijn gedragen, zowel voor als na 1945...
fred sint | 2014-07-23 | 10:19:52Battle dress blouse letterlijk vertaald gevechts jas! Maar is het dat wel zo als ik uitga van 1949? Volgens mij was de US heringbone twill ( dungaree) door de mariniers in die tijd als gevechts uniform gedragen en niet de Engels battle dress.?Het lijkt mij dat de Engelse Gevechts jas in die tijd als dagelijks tenue werd gedragen. 
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.