Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


'Rhijn', fregat van 60 stukken, 1816

titel'Rhijn', fregat van 60 stukken, 1816 
inventarisnummerP1969 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerCammillieri, Nicolas S. 
omschrijvingAquarel, voorstellende het fregat van 60 stukken 'RHIJN', onder commando van Prins Hendrik der Nederlanden, voor de wind varende nabij de ingang van de haven van Malta, september 1844. Het schip is afgebeeld aan stuurboord van voren. Op de achtergrond zijn de wallen van de stad afgebeeld. Rechts op de achtergrond zeilt een tweede Nederlands oorlogsfregat in tegengestelde richting. Op de voorgrond, tussen beide schepen, een klein Maltees zeilvaartuigje met sprietzeil, eveneens voor de wind varend, met aan boord vier opvarenden. Rechts hiervan drijft een meerboei. Links, achter de 'Rhijn', vaart een raderstoomschip de havenmond binnen.
Aan de onderzijde van de voorstelling een zwarte strook, door een witte rand gescheiden van het water, met de in vergulde letters aangebrachte tekst: "Le Rhin de 54 Commandé par S.A.R. le Prince Henri des Pays-Bas - Septembre 1844-"
Het fregat RHIJN werd in 1813-1816 te Amsterdam gebouwd als fregat van 44 stukken (volgens Memoriaal der Marine 10 stukken). Het schip had een lengte tussen de loodlijnen van 53,25 meter, een wijdte met de huid van 12,30 meter. In 1828 werd de RHIJN te Vlissingen verlengd en met 54 stukken uitgerust. In 1852 ging het schip uit dienst en werd tot 1874 als wachtschip gebruikt; in laatstgenoemd jaar werd het definitief afgevoerd. 
afmetingenopmerking 0  
breedte 68.8 cm 
hoogte 49.7 cm 
 
startdatum1844 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.