Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Stoomkorvet 'Medusa'

titelStoomkorvet 'Medusa' 
inventarisnummerP1745A 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makeranoniem, China 
scheepsnaamMedusa[scheepsnaam] 
omschrijvingHet stoomkorvet 'Medusa' van de Koninklijke Nederlandse Marine, afgebeeld aan stuurboordzijde en varende in Oosterse wateren, waarschijnlijk op de rede van Whampoa bij Kanton (China). Het schip zeilt bij de wind, met alle zeilen bij en met hulpstoomvermogen. Links en rechts op de achtergrond steil uit zee oprijzende bergen. Rechts een groot aantal vaartuigen, voor het merendeel voor anker liggend. Hieronder een grote jonk en vlak voor de 'Medusa' een kleinere jonk, die voor het schip probeert over te lopen. Het korvet 'Medusa' voer van 1854 tot 1866.
Dit Chinese schilderij is afkomstig uit het bezit van Gerhardus Fabius. In mei 1853 was Fabius commandant van het stoomschip 'Soembing', waarmee hij, inmiddels tot kapitein-luitenant ter zee bevorderd, naar Japan voer, waar de Soembing aan de regering werd aangeboden ter vorming van een Japanse zeemacht. In 1856 reisde hij naar Indië en met de 'Medusa' naar Japan. Van zijn reizen naar en in Japan nam hij verschillende souvenirs en cadeau's mee. 
afmetingenhoogte 45.5 cm 
breedte 60 cm 
hoogte 57.9 cm 
breedte 71.5 cm 
dikte 3.8 cm 
 
startdatum1856 
einddatum1860 

Commentaar van bezoekers

albertus van beest | 2007-11-27 | 08:54:07Behalve een plaatje van de Medusa, zie ik ook een plaatje van de Beekvliet AvB
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.