Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Diverse dokumenten uit de laatste decennia van de achttiende eeuw, betreffende oorlogsschepen

titelDiverse dokumenten uit de laatste decennia van de achttiende eeuw, betreffende oorlogsschepen 
inventarisnummerH1014 
collectiehandschriften    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerJacob Raket Josiaszoon;  Levinus Moens;  Cleef en Plaat 
omschrijving1. Lijst van medicijnen en medicinale instrumenten voor de schepen van de Admiraliteit van Amsterdam, getiteld 'Lyste der Medicamenten en Instrumenten, die ten dienste van den Lande, op de schepen van Oorlog, sorteerende onder het Ed. Mog. Collegie ter Admiraliteyt tot Amsterdam, werden mede gevoert, te weten, voor een schip met 100 tot en met 500 koppen'. Hierna volgt een lijst met circa 150 verschillende geneesmiddelen uit die tijd en daaronder een verklaring van de opperchirurgijn van het schip dat hij alles in goede orde heeft aangetroffen en hij derhalve de medicijnkist kan sluiten.
2. Geschrift getiteld 'Uitvoerig Voorschrift ter Bewerking tot het Vinden der Lengte op Zee'.
3. Document getiteld 'Tafereel van verscheide bepalingen gemaakt omtrent den bouw, kosten, bemanning als andersints, van 's Lands Schepen van Oorlog', 3 oktober 1783.
4. Lijst getiteld 'Tuygage van Rondhout No. 1'. De lijst is bestemd voor schepen van 24, 36, 40, 50, 60 en 70 stukken geschut, omstreeks 1785.
5. Lijst getiteld 'Notitie van de Lengte, Breedte en Diepte der Zeilen van 's Lands Scheepen'. De lijst betreft oorlogsschepen van 24, 36, 40, 50, 60 en 70 stukken geschut, ca. 1785.
6. Brief van G.W. May Sr. van 18 september 1786 aan de Heeren .. te Rotterdam en is een prijsopgave van ronde bouten, koperen bladen, vingerlingen, schroeven, muilbanden voor de kiel enz.
7. Oproep getiteld 'Advertentie' - Het comité tot de Zaaken van de Marine looft een premie van 14 gulden uit voor de matroos die zich binnen 10 dagen op de vloot wil engageren'. De oproep werd gedaan op 29 juli 1795, het eerste jaar der Bataafsche Vrijheid.
8. Overzicht getiteld 'Naamlijst van S'Lands Scheepen van Oorlog Dewelke op den 7 October 1797 uit Texel zijn in Zee gezeijld Onder Commando van Den Vicie Admiraal Chef de Winter en Dewelke deelgehad hebben in de actie op den 11 October 1797'. Overzicht van alle oorlogsschepen die meevoeren bij de Slag bij Kamperduin.
9. Lijst getiteld 'Tuygagie van het voornaamste gedeelte van Touwwerk No. 2'. De lijst heeft betrekking op schepen met 24, 36, 40, 50, 60 en 70 stukken geschut. 
startdatum1783 
einddatum1797 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.