Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Het eerste en tweede deel van de 'Nieuwe groote loots-mans zee-spiegel', door Casparus Lootsman, 1696

titelHet eerste en tweede deel van de 'Nieuwe groote loots-mans zee-spiegel', door Casparus Lootsman, 1696 
inventarisnummerAtlas45 vernieuwd 
collectiecartografie    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerLootsman, Casparus (Theunisz) 
omschrijvingALGEMEEN Deze atlas bevat het eerste en tweede deel van de 'Nieuwe en groote loots-mans zee-spiegel'. De atlas werd uitgegeven van 1662 tot 1717. Deze atlas uit 1696 omvat de noordelijke, oosterse en westerse scheepvaart: de kusten van noord en west Europa en het noordelijk deel van Afrika. Door de vader van Jacob en Casparus Lootsman, de uitgever Anthony Jacobsz, werd een zelfde atlas vanaf 1644 tot 1650 uitgegeven. De koperplaten van de kaarten werden na zijn dood in 1650 verkocht aan Pieter Goos. Vanaf 1662 werd de atlas door zijn zoons Jacob en Casparus Lootsman heruitgegeven met nieuwe koperplaten en opnieuw gezette tekst. Na de dood van Jacobus in 1679 zette zijn broer Casparus de uitgave voort.
INHOUD De titelpagina van het eerste deel ontbreekt. Het tweede deel van de atlas heeft een titelpagina met de titel in boekdruk en een houtsnede met een afbeeldingen van een zeeman met dieplood. Het eerste deel bevat een korte inleiding met bericht aan de lezers, een toelichting op deze uitgave en het privilege van de Staten van Holland en West Friesland. Deel 1 beschrijft de oosterse en noordse scheepvaart (Noordzee, Noorse Zee, Barentszee en Oostzee). Deel 2 beschrijft de westerse scheepvaart (Kust van Holland en Vlaanderen en de Atlantische kusten van de Britse Eilanden, Frankrijk, Spanje, Portugal en het noordelijk deel van Afrika). In de tekst zijn veel kustprofielen en detailkaartjes opgenomen, uitgevoerd als houtsnede en gravure. In de atlas zijn tussen de pagina's met tekst 58 gegraveerde en (deels) genummerde zeekaarten (afmeting van de gravures ca. 43 x 53 cm) opgenomen. Vrijwel alle kaarten zijn voorzien van de tekst 'Met Privilegie'. In deel I ontbreekt 1 kaart: 20 De custen van Noorwegen en Laplandt. In deel II ontbreken 5 kaarten: W4 Cust van Hollant. W19 De zee-custen van Bretagne van Heysandt tot aen Boelyn. W20 De custen van Saintoigne, Poictou, en een gedeelte van Bretaigne. 29 De cust van Barbarije. W30 Pascaarte voor een gedeelte der Canarise Eylanden.
EX LIBRIS Op de binnenzijde van het voorste plat een ex libris: 'Museum "Prins Hendrik" Volkenkundige. Scheepvaart . Rotterdam' met een afbeelding van een anker met ankersteen.
KAARTEN DEEL 1 Dit deel bevat de volgende 38 kaarten. De nummering verwijst naar aanwezige gegraveerde kaartnummers: 1 Pascaart van Europa. – Pas caert van de Noort Zee. 3 Pascaarte vande Zuyder-Zee. 4 Pascaarte vande Eemsen; Pascaarte van de Vlie. 5 Pascaarte vande Eems, Elve, Weser, Eyder, en de Hever. 5½ Pascaert van Jutland. 6 Pascaert vande Beldt. 7 Pascaerte van Schager-Rack. 8 Custen van Noorwegen, van der Neus, tot aen de Paternosters. 9 De Custen van Noorwegen Tußchen Der Neus en Schuitenes. 10 Pascaerte van t Liedt van Bergen. 11 De cust van Noorwegen vertoonde van Bergen tot aen de hoeck van Horrel. 12 Caerte van Noorwegen vande hoeck van Horrel tot aen Momendael. 13 Pascaerte van Engelant vant Voorland tot aen Blakeney. 14 De cust van Engeland, tussen Welles en 't eylandt Cogge. (23) De noord oost zyde van Yerlandt. 15 De custen van Schotland met de eylanden van Orcanesse. 16 Eylanden van Hitland; eylanden van Hebrides; eylanden van Fero. 18 de custen van Finmarcken tußchen Dronten en Tromsondt. 19 Caarte van Finmarcken van 't eylandt Sanien tot Noord-Kyn. 21 De custen van Laplant. 22 Pascaerte van de mont van de Witte Zee. 23 Pascaarte vande Witte Zee. 24 Pascaert van Archangel. 25 Pascaerte van Groen-Landt, Yslandt, Straet vande Davids en Ian Mayen eylandt. 17 Pascaart van de zee-custen van Ruslandt, Laplandt, Finmarcken, Spitsbergen en Nova-zembla. – Pas caart van Hispangien. W24 Cust van Portvgal 't noordelyckste deel. 25½ Paskaert van de noordelijckste kusten van America. 26 Pas-caert van Ian Mayen Eylant; Pas-caert van Spitsbergen. 26½ Caerte van Ysland. 27 Pascaart vande Oost-Zee. 28 De custen van Denemarcken en Sweden. 29 Caerte van Prvyssen en Coerlandt. 30 Pascaert van Lyflant ende Oost-Finlandt. 31 De zee-custen van Liiflandt, en Oost Finlandt. 32 Caarte van Sweden van Oelandt tot aen Stocholm. 33 Caarte van 't gat van Abbo ofte Vttoy; Caarte van Stockholse Liet KAARTEN DEEL 2 Dit deel bevat de volgende 20 kaarten. De nummering verwijst naar aanwezige gegraveerde kaartnummers: W5 De Texel stroom; Caerte van de Mase. W6 De cust van Zeeland. W7 De cust van Vlaenderen.– Pas-caert van Engelandt Schotlandt Yrlandt. W9 De cust van Normandie en Picardie. W10 De custen van Bretaigne. W11 De custen van Engelandt tußchen Fierley en Poortlant. W12 De custen van Engelant tußchen de twee pointen van Poortlandt en Lezard. W13 Cust van Engelant, van Lezard tot Engelands eynd, de Sorlinges. W14 De zuyd oost zyde van Yerlandt. W16 De noordwest zyde van Yerlandt. W17 De west custen van Yerlandt. W21 Caarte vande Rivier van Bourdeaux tot aen Bayone.– Perfecte pascaerte van de Rivier van Bourdeaux. W22 Cust van Biscayen tusschen Gatarya en Rio de Sella; Cust van Biscayen tußchen Villa Vicioça ende C. de Ortegael. W23 Caerte van Galissien. W25 De cust van Portvgael het zuydelyckste deel. W26 De cust van Andalvzia en Algarve. W27 Cust van Hispangien vande Rivier Sivilien tot Malaga. W28 De cust van Barbaria, Gualata, Arguyn, en Genehoa. 
afmetingenhoogte 44.5 cm 
breedte 28.5 cm 
dikte 5 cm 
hoogte 43 cm 
breedte 27.5 cm 
 
startdatum1696 
einddatum1696 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.