Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Le nouveau grand livre de Letroit. Amsterdam: Jacob Lootsman, ca. 1665

titelLe nouveau grand livre de Letroit. Amsterdam: Jacob Lootsman, ca. 1665 
inventarisnummerAtlas44B 
collectiecartografie    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerLootsman, Anthonie (Theunis) Jacobsz.;  Lootsman, Jacob (Theunisz);  Lootsman, Casparus (Theunisz) 
scheepsnaamMiddellandse Zee 
omschrijvingALGEMEEN Franstalige uitgave van ''t Nieuw groot straets-boeck inhoudende de Middellandtsche Zee", van Anthonie Jacobsz. Lootsman; voor het eerst uitgegeven in 1658 (Koeman Jac 48 A). De Franse editie is vanaf 1659 door de weduwe van Anthonie Jacobsz, Lijntje Robijns en later door de zonen Jacob en Casparus Lootsman uitgegeven. Deze atlas (Koeman Jac 53A) is ingebonden samen met 'Le grand & nouveau miroir ou flambeau de la mer', door Anthonie Jacobsz Lootsman, 1666 (zie Atlas 44A). De atlas bestaat uit een titelpagina, een inleidend hoofdstuk met instructies aan de zeevaarders, beschrijvingen van instrumenten en tabellen en vervolgens een beschrijving van de scheepvaartroutes en kusten, onderverdeeld in 10 hoofdstukken. De gegraveerde titelpagina met een titel in boekdruk, toont onder meer een man met een globe en een zeeslag. De beschrijvingen en de kaarten betreffen de kusten van de Middellandse Zee. In de tekst zijn vele landopdoemingen en 36 detailkaartjes in houtsnede opgenomen. Verspreid tussen de bladzijden met tekst zijn 20 gegraveerde ongekleurde kaarten opgenomen: De atlas bevat 20 ongekleurde kaarten met gegraveerde nummers.
MANUSCRIPT TEKST Op de titelpagina van de atlas voor in het boek staat een in inkt geschreven tekst: 'George Ourry Lempriere his Book, Gift of his much respected Grandfather Charles Lempriere Esq'. (zie Atlas 44A)
KAARTEN De atlas bevat 20 kaarten met de volgende gegraveerde nummers en (verkorte) titels: 1 Pascaarte van t´westlyckste deel vande Middelandsche Zee. 2 Pascaarte van ´t oostlyckste deel vande Middellandsche Zee. 3 De zee-custen van Hispanien van Gibralter tot Caep S. Martin. 4 Pascaerte van Barbarien. 5 Pascaerte van Valentien. 6 Pascaart van Languedoc. 7 Pascaerte van Sardinia en Corsica. 8 Pascaarte vande custen van Italien. 9 Pascaerte van Italien. 10 Pascaarte van Sicilien. 11 De oost van Calabria en de Golfo de Taranto. 12 Zee-caerte vande Golfo van Venetien. 13 Pascaarte van de eylanden Corfu Pachsu ende Antipachsu. 14 Pascaerte van Caphlonia. 15 Pascaerte vande zuydelycste zeecusten van Morea. 16 Pascaerte van Candia. 17 Pascaerte van de noord-custe van Negroponte; Pascaerte vande zee Archipelago. 18 Pascaerte vande Archipelagvsche Zee. 19 Pascaarte vande golfe van Smyrne. 20 Pascaarte van ´t eylant Cyprus; Ægypten. 
afmetingenhoogte 44 cm 
breedte 29 cm 
dikte 5.5 cm 
hoogte 43.5 cm 
breedte 27.0 cm 
 
startdatum1665 
einddatum1665 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.