Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Een collectie documenten betreffende de zoektocht naar het graf van de heer L.F.W. Vermeulen (1899-1939),

titelEen collectie documenten betreffende de zoektocht naar het graf van de heer L.F.W. Vermeulen (1899-1939), 
inventarisnummerH3132 (1) 
collectiehandschriften    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerBiesma, K 
omschrijvingDe heer L.F.W. Vermeulen was steward aan boord van het s.s. 'Simon Bolivar', dat op 18 november 1939 op de Noordzee op een mijn liep. Na de schipbreuk was hij aanvankelijk vermist, later spoelde zijn lichaam aan en werd hij begraven in een onbekend graf in Ipswich. De heer Biesma vond uiteindelijk welk graf dat van zijn oom moest zijn op het Old Cementary in Ipswich. De documenten betreffen het verslag van de zoektocht naar het graf in Ipswich, een map met briefwisselingen en het manuscript 'The last voyage of the Simon Bolivar'. Tussen de stukken bevindt zich geen paspoort of monsterboekje, maar wel een bewijs van overlijden van het Ministry of Defense in Londen, een verslag van de Scheepvaartinspectie en de KNSM; verder stukken van de Consul in Londen en met een advocaat in New York, een vertegenwoordiger van Van Ommeren in Londen, de begraafplaats in Ipswich, en diverse krantenknipsels uit Engeland en Nederland. Ook is er een beoordelingslijst van de schepen waarop Vermeulen heeft gevaren. De stukken betreffen grotendeels kopieën.
1) Ordner met documenten, grotendeels kopieën. In origineel een portretfoto van L.F.W. Vermeulen, een brief van Cemeteries Office Ipswich, 17 augustus 2001; interview met Piet Verhaasteren door Martin Mensing, De Telegraaf, 18 november 1989. Zie ook H3132 (2-4)
L.F.W. Vermeulen was een oom van K. Biesma, de samensteller van dit dossier. Deze zocht naar het graf van zijn oom en vond hem uiteindelijk als "unknown malen drowned in the sinking of the steamship Simon Bolivar", begraven op de begraafplaats van Ipswich. Nadat hij het graft had gevonden, wilde hij via de Oorlogsgravenstichting zorgen voor een gedenksteen op het graf van zijn oom. Dit werd uiteindelijk in 2003 geplaatst. 
afmetingenhoogte 31 cm 
breedte 32 cm 
 
startdatum1989 
einddatum2003 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.